07.05

Frie Leysen Brussel

1950 – 2020

08.05, 09.05, 12 — 16.05, 19 — 23.05, 26 — 30.05

Pélagie Gbaguidi Brussel

Zone de Troc II

performatieve installatie — premiere

Sint-Katelijneplein 45 / Marché place Sainte-Catherine/Sint-Katelijneplein markt

Een participatieve ruimte waarin men voorwerpen, verhalen, tekeningen, geheimen en brieven kan ruilen.

 

08.05, 09.05, 11 — 16.05, 18 — 23.05, 25 — 30.05

Walid Raad Beirut / New York

We can make rain but no one came to ask

tentoonstelling / rondleiding — premiere

Maison des Arts

Insecten, vogels, nesten, bladeren en bloemen: een catalogus van natuurlijke elementen waarbij schilderijen, installaties en storytelling een reeks opvallende gebeurtenissen uit het recente verleden van het Midden-Oosten blootleggen.

08.05, 09.05, 22 — 26.05

Sarah Vanhee Brussel

bodies of knowledge

performatieve installatie

Institut Pacheco / Josafatpark

Een half-nomadische leeromgeving wordt enkele maanden lang gehouden in verschillende plekken in Brussel. Levensexpertise heeft er voorrang op ‘professionele’ kennis.

09.05, 16.05

Chassol Parijs

Chou

muziek / performance — premiere

Online

Geïnspireerd door de complexe demografie van Brussel en zijn meertalige, polyfone vocaliteit, maakt Christophe Chassol voor Kunstenfestivaldesarts een visueel prikkelend en auditief portret van de stad.

08 — 12.05

Korakrit Arunanondchai & Alex Gvojic Bangkok / New York

No History in a Room Filled with People with Funny Names 5

videoinstallatie

Les Brigittines

Een mysterieuze reis tussen het boven- en onderaardse, doorheen groene laserstralen die doen denken aan speleologische expedities, oorlogsoperaties, of zelfs het transcendentale.

 

10.05, 11.05

Kornél Mundruczó & Kata Wéber / TR Warszawa Warschau / Boedapest

Pieces of a woman

theater

Online

Kunnen we weerstand bieden tegen schuldgevoelens? Kata Wéber schreef een gevoelsmatige en scherpe tekst. Samen met theatermaker Kornél Mundruczó verwelkomt ze ons in een familiehuis, bewoond door een uitzonderlijke groep Poolse acteurs en actrices.

11 — 15.05

cancelled

Nadia Beugré Abidjan / Parijs

L’Homme rare

dans

Théâtre National

Een choreografie waarbij enkel de rug getoond wordt. Door het nadrukkelijke gebruik van het achterwerk stelt Nadia Beugré in vraag wat doorgaans als mannelijk wordt beschouwd.

 

11 — 20.05

Akira Takayama Tokio

McDonald’s Radio University

lecture — premiere

Beursplein

Wees welkom bij McDonald's op het Beursplein voor een reeks live lezingen door professoren die hun niet-erkende kennis met u willen delen.

02.06

Rossella Biscotti Molfetta / Rotterdam/Brussel

The Journey

beeldende kunst / performance

Middellandse Zee

The Journey is een performance van een schip dat een door GPS-gestuurde route bevaart, gebruikmakend van de geschiedenis en actuele geopolitieke gegevens. Een onzichtbare performance op het festival die de verborgen aard van wat er zich in het Middellandse Zeegebied afspeelt onthult.
 

13 — 16.05

Léa Drouet Brussel

Violences

theater

La Raffinerie / Online

Vertrekkend vanuit het verhaal van Mado, haar grootmoeder, neemt Léa Drouet ons mee in haar nieuwe creatie, Violences. Eerder dan direct geweld te laten zien, omschrijft ze de omstandigheden waarmee geweld legitiem wordt.

 

12 — 19.05

Mariano Pensotti / Grupo Marea Buenos Aires

Le public / Het publiek

theater / cinema

We volgen in zes gefilmde afleveringen zes toeschouwers. We ontdekken hoe een toneelstuk, in hun geheugen gegrift staat en hun leven in Brussel heeft beïnvloed in de 24 uren die erop volgden.

15 — 17.05, 20.05

Radouan Mriziga Brussel

Tafukt

dans

Decoratelier

Tafukt is een danssolo geregisseerd door Radouan Mriziga, een choreograaf en danser die in Marrakesh werd geboren en in Brussel is gevestigd. Het is het eerste luik van een trilogie die focust op de semantiek en de mythologieën van de Imazighen.

19 — 22.05

Amanda Piña Wenen / Santiago de Chili / Mexico Stad

Frontera I Border – A Living Monument

dans — premiere

Vaux-Hall

Via een grenzeloze choreografie waarin behalve de hiphopcultuur ook koloniale verhalen en inheemse praktijken en mystiek doorklinken, herinnert Amanda Piña ons er aan dat een grens niet alleen een geografische barrière is maar ook fysiek in onze lichamen aanwezig is.
 

20 — 24.05

Lia Rodrigues Rio de Janeiro

Outrar

dans — premiere

De Kriekelaar

Een krachtige reis op de grens tussen afstand en nabijheid. Na haar succesvolle choreografische meesterwerk Fúria keert Lia Rodrigues terug om een nieuw onderzoek met het Brusselse publiek te delen.

20 — 23.05

The Living and The Dead Ensemble Port-au-Prince

The Wake

theater / performance / installatie — premiere

Zinnema / Online

The Wake is een voorstelling dat een gefragmenteerde geografie reconstrueert met intieme verhalen, fabels, kreten van opstand en liederen. Een groep  jongeren die zich tracht te laten horen.

20 — 24.05

Romeo Castellucci Cesena

Buster

theater / performance — premiere

Esplanade van het Rijksadministratief Centrum

Buster, gecreëerd voor het festival, speelt zich af op de Esplanade van het Rijksadministratief Centrum, tussen het hoofdkwartier van de federale politie en de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Een verlaten plein met de stad als achtergrond. Een voorstelling over de wet en over geweld, een komedie over de rol van acteurs die hun lichaam lenen aan acties die niet het hunne zijn.

18 — 22.05, 25.05

Sorour Darabi Parijs

Mowgli

dans / performance — premiere

Beursschouwburg / Online

In de duisternis van een fictieve nacht is elke verschijning in Mowgli een wilde ervaring: choreografie, poëzie, verhalen, The Jungle Book, de teksten van de Iraanse zangeres Googoosh en die van PNL.

25 — 30.05

cancelled

Alice Ripoll Rio de Janeiro

LAVAGEM

dans — premiere

Vaux-Hall

Na aCORdo en CRIA komt Alice Ripoll voor de derde keer naar het Kunstenfestivaldesarts om er de première van LAVAGEM voor te stellen.

26 — 30.05

cancelled

Okwui Okpokwasili New York

Bronx Gothic

performance — premiere

Les Brigittines

Okwui Okpokwasili recreëert haar legendarische performance met performer Wanjiru Kamuyu. Geïnspireerd op een briefwisseling tussen twee meisjes, vertelt Bronx Gothic over lichamen in transformatie en de energieën die daarmee gepaard gaan: liefde, vervreemding en angst.

27 — 30.05

Edouard Louis & Milo Rau Parijs / Keulen

The Interrogation

theater — premiere

Théâtre Varia / Online

Edouard Louis creëert en schrijft samen met Milo Rau een nieuw theaterstuk, dat hij zelf op de planken brengt. De twee kunstenaars schreven The Interrogation, een solovoorstelling die de dunne lijn tussen acteren, leven en overleven verkent.

27 — 30.05

Ayaka Nakama Kobe

Freeway Dance

installatie

KVS BOX

Ayaka Nakama verwelkomt ons in een Japanse tuin, vol referenties, waar het idee van monocultuur wordt losgelaten; een tuin waar je kunt gaan zitten, schommelen of iets eten.
 

28 — 30.05

Encyclopédie de la parole / Joris Lacoste, Pierre‑Yves Macé, Sébastien Roux & Ictus Parijs / Brussel

Suite n°4

muziek / installatie

Kaaitheater

Door zich te concentreren op de oneindige wendbaarheid en muzikaliteit van menselijke spraak, is Suite n°4 een viering van het meest levendige en vluchtige aan de mens: de stem. Een manier om voor de laatste keer weerklank te geven aan het archief van waardevolle, maar anders ongehoorde stemmen.

28 — 30.05

Adeline Rosenstein Brussel

Poison Transmission

theater / radio — premiere

Les Halles de Schaerbeek / Radio Campus / Radio Panik

Voor het festival neemt Adeline Rosenstein plaats aan een tafel en maakt ze van het theater een radiozender waar gedurende drie dagen live wordt uitgezonden. Ze deelt met ons een onderzoek naar drie generaties van strijdende vrouwen.

29.05, 30.05

The School of Contamination Jerusalem / Brussels / Ghent / New York

Dina Mimi, Roland Gunst, Salvatore Calcagno, Nikima Jagudajev

residentie / performance

Kaaistudio's

Het festival besluit tijdens deze editie een tijdelijke en gedeelde artistieke residentie in het leven te roepen: een nieuwe vorm van ‘besmetting’, belangrijk voor het kunstenveld en haar toekomst.

09.05, 13.05, 15.05, 16.05, 22.05, 23.05, 29.05, 30.05

Stream of Thoughts

talks & ontmoetingen

Online

Stream of Thoughts is een programma met ontmoetingen die online plaatsvinden. Voor deze livestreams ontvangen we verschillende spraakmakende gasten, die concepten en onderwerpen als samenhorigheid, kolonialisme, (r)evolutie, overdracht en besmetting zullen aansnijden.

08.05, 14.05, 15.05, 21.05, 23.05, 28.05, 29.05

Garden concerts

Institut Pacheco

16.05, 23.05, 30.05

Garden Book Club

reading club

Institut Pacheco

website by lvh