07.07, 08.07.2021

Concerts

muziek

LaVallée

05 — 08.07.2021

Marcus Lindeen Stockholm / Caen

L’Aventure invisible

theater

Théâtre Varia

The Invisible Adventure vervlecht drie verhalen tot een enkel gesprek dat de vergankelijkheid van onze identiteit aankaart. 

04 — 08.07.2021

Masamitsu Araki Kyoto

Public Address - Sound of Place

theater

Théâtre Varia – Petit Varia

Een geluidsreis door de straten van Kyoto en tegelijk een ode aan het theater en haar verbeeldingskracht.

 

04.07.2021

FLOW gesprek

talks & ontmoetingen

FLOW zwembad

Ter gelegenheid van de opening van FLOW zwembad organiseren we een talk met de jongeren die bij het bouwproces van het zwembad betrokken zijn. Reflecteert deze discussie over het recht op vrije tijd, de politiek van ruimtes en focust het op wat er op het spel staat in de toekomstige maanden van dit nieuwe Brusselse project.

03 — 07.07.2021

Nacera Belaza Parijs

L’Onde

dans — premiere

La Raffinerie

Nacera Belaza boetseert zorgzaam een uitgekiende choreografie waarbij ze traditioneel Algerijns dansmateriaal in relatie brengt tot het begrip « oneindigheid ».

02.07, 03.07, 05.07, 06.07.2021

Lina Lapelytė Brussel / Vilnius

What happens with a dead fish?

installatie / performance — premiere

FLOW zwembad

Voor de opening van het eerste openluchtzwembad in Brussel creëert Lina Lapelytė een nieuw muzikaal performancewerk voor lokale koorzangers over een vis te zijn, de breekbaarheid en de eeuwigheid.

02 — 04.07.2021

Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) Brussel

Four Months, Four Million Light Years

tentoonstelling / performance — premiere

ARGOS Centre for contemporary arts

Sara Sejin Chang adresseert de gewelddadige uitroeiing van sjamanistische culturen door missionarissen in Korea, genezing, voorouders, kolonialisme en interraciale adoptie. 

 

02 — 04.07.2021

Hamza Halloubi Brussel

You left me my lips, and they shape words, even in silence

tentoonstelling — premiere

ARGOS Centre for contemporary arts

Hamza Halloubi’s nieuwe tentoonstelling is als een archeologische herziening van de westerse blik op de Maghreb: wat blijft er over van een ‘identiteit’ als haar geëxotiseerde buitenlaagje er is afgeborsteld?

 

01 — 04.07.2021

Faye Driscoll New York

Thank you for coming: Space

dans / performance — premiere

Pilar

Samen zijn. Het is de thematiek in het werk van de Amerikaanse choreografe Faye Driscoll. Een reflectie over intimiteit, verbondenheid en afstand tot het publiek die in tijden van pandemie een bijzonder actuele dimensie krijgt.

01 — 06.07.2021

Jaha Koo Seoul / Gent

The Hamartia Trilogy: Lolling and Rolling, Cuckoo, The History of Korean Western Theatre

theater — premiere

Théâtre Les Tanneurs

Een verkenning van de Westerse invloed op Korea en hoe het onomkeerbare verleden zijn sporen nalaat in de toekomst. Drie voorstellingen met twee pauzes waar we kunnen genieten van de exquise Koreaanse culinaire traditie.

01 — 04.07, 06 — 08.07.2021

Wichaya Artamat Bangkok

Four Days in September (The Missing Comrade) สี่วันในเดือนกันยา

theater — premiere

Rideau de Bruxelles

Een groep vrienden komt in september 1990 samen om de verjaardag van een oude plafondventilator te vieren. Wichaya Artamat komt terug naar het festival en breng een bijna filmisch toneelstuk dat dertig jaar Thaise geschiedenis verkent in de tijdspanne van vier dagen.
 

01 — 08.07.2021

Decoratelier / Pool is Cool

FLOW

zwembad

FLOW zwembad

Samen met Pool is Cool en Decoratelier brengen we de zon terug langs het kanaal en maken we de droom van velen waar. Naast de Pierre Marchant brug bouwen we een openluchtzwembad dat de hele zomer open zal blijven.

01 — 04.07.2021

Marcela Levi & Lucía Russo Rio de Janeiro

grrRoUNd

dans — premiere

Zinnema

Op het podium creëren zes dansers·essen, solo en in groep, instabiele beelden in een gezamenlijke choreografie. Het is een weerspiegeling van de politieke situatie in Brazilië, waar de Covid-19-pandemie totale onzekerheid met zich meebracht.

02.06.2021

Rossella Biscotti Molfetta / Rotterdam/Brussel

The Journey

beeldende kunst / performance

Middellandse Zee

The Journey is een performance van een schip dat een door GPS-gestuurde route bevaart, gebruikmakend van de geschiedenis en actuele geopolitieke gegevens. Een onzichtbare performance op het festival die de verborgen aard van wat er zich in het Middellandse Zeegebied afspeelt onthult.
 

29.05, 30.05.2021

The School of Contamination Jerusalem / Brussels / Ghent / New York

Dina Mimi, Roland Gunst, Salvatore Calcagno, Nikima Jagudajev

residentie / performance

Kaaistudio's

Het festival besluit tijdens deze editie een tijdelijke en gedeelde artistieke residentie in het leven te roepen: een nieuwe vorm van ‘besmetting’, belangrijk voor het kunstenveld en haar toekomst.

28 — 30.05.2021

Adeline Rosenstein Brussel

Poison Transmission

theater / radio — premiere

Les Halles de Schaerbeek / Radio Campus / Radio Panik

Voor het festival neemt Adeline Rosenstein plaats aan een tafel en maakt ze van het theater een radiozender waar gedurende drie dagen live wordt uitgezonden. Ze deelt met ons een onderzoek naar drie generaties van strijdende vrouwen.

28 — 30.05.2021

Encyclopédie de la parole / Joris Lacoste, Pierre‑Yves Macé, Sébastien Roux & Ictus Parijs / Brussel

Suite n°4

muziek / installatie

Kaaitheater

Door zich te concentreren op de oneindige wendbaarheid en muzikaliteit van menselijke spraak, is Suite n°4 een viering van het meest levendige en vluchtige aan de mens: de stem. Een manier om voor de laatste keer weerklank te geven aan het archief van waardevolle, maar anders ongehoorde stemmen.

27 — 30.05.2021

Ayaka Nakama Kobe

Freeway Dance

installatie

KVS BOX

Ayaka Nakama verwelkomt ons in een Japanse tuin, vol referenties, waar het idee van monocultuur wordt losgelaten; een tuin waar je kunt gaan zitten, schommelen of iets eten.
 

27 — 30.05.2021

Edouard Louis & Milo Rau Parijs / Keulen

The Interrogation

theater — premiere

Théâtre Varia / Online

Edouard Louis creëert en schrijft samen met Milo Rau een nieuw theaterstuk, dat hij zelf op de planken brengt. De twee kunstenaars schreven The Interrogation, een solovoorstelling die de dunne lijn tussen acteren, leven en overleven verkent.

26 — 30.05.2021

cancelled

Okwui Okpokwasili New York

Bronx Gothic

performance — premiere

Les Brigittines

Okwui Okpokwasili recreëert haar legendarische performance met performer Wanjiru Kamuyu. Geïnspireerd op een briefwisseling tussen twee meisjes, vertelt Bronx Gothic over lichamen in transformatie en de energieën die daarmee gepaard gaan: liefde, vervreemding en angst.

25 — 30.05.2021

cancelled

Alice Ripoll Rio de Janeiro

LAVAGEM

dans — premiere

Vaux-Hall

Na aCORdo en CRIA komt Alice Ripoll voor de derde keer naar het Kunstenfestivaldesarts om er de première van LAVAGEM voor te stellen.

20 — 24.05.2021

Romeo Castellucci Cesena

Buster

theater / performance — premiere

Esplanade van het Rijksadministratief Centrum

Buster, gecreëerd voor het festival, speelt zich af op de Esplanade van het Rijksadministratief Centrum, tussen het hoofdkwartier van de federale politie en de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Een verlaten plein met de stad als achtergrond. Een voorstelling over de wet en over geweld, een komedie over de rol van acteurs die hun lichaam lenen aan acties die niet het hunne zijn.

20 — 23.05.2021

The Living and The Dead Ensemble Port-au-Prince

The Wake

theater / performance / installatie — premiere

Zinnema / Online

The Wake is een voorstelling dat een gefragmenteerde geografie reconstrueert met intieme verhalen, fabels, kreten van opstand en liederen. Een groep  jongeren die zich tracht te laten horen.

20 — 24.05.2021

Lia Rodrigues Rio de Janeiro

Outrar

dans — premiere

De Kriekelaar

Een krachtige reis op de grens tussen afstand en nabijheid. Na haar succesvolle choreografische meesterwerk Fúria keert Lia Rodrigues terug om een nieuw onderzoek met het Brusselse publiek te delen.

19 — 22.05.2021

Amanda Piña Wenen / Santiago de Chili / Mexico Stad

Frontera I Border – A Living Monument

dans — premiere

Vaux-Hall

Via een grenzeloze choreografie waarin behalve de hiphopcultuur ook koloniale verhalen en inheemse praktijken en mystiek doorklinken, herinnert Amanda Piña ons er aan dat een grens niet alleen een geografische barrière is maar ook fysiek in onze lichamen aanwezig is.
 

18 — 22.05, 25.05.2021

Sorour Darabi Parijs

Mowgli

dans / performance — premiere

Beursschouwburg / Online

In de duisternis van een fictieve nacht is elke verschijning in Mowgli een wilde ervaring: choreografie, poëzie, verhalen, The Jungle Book, de teksten van de Iraanse zangeres Googoosh en die van PNL.

16.05, 23.05, 30.05.2021

Garden Book Club

reading club

Institut Pacheco

15 — 17.05, 20.05.2021

Radouan Mriziga Brussel

Tafukt

dans

Decoratelier

Tafukt is een danssolo geregisseerd door Radouan Mriziga, een choreograaf en danser die in Marrakesh werd geboren en in Brussel is gevestigd. Het is het eerste luik van een trilogie die focust op de semantiek en de mythologieën van de Imazighen.

13 — 16.05.2021

Léa Drouet Brussel

Violences

theater

La Raffinerie / Online

Vertrekkend vanuit het verhaal van Mado, haar grootmoeder, neemt Léa Drouet ons mee in haar nieuwe creatie, Violences. Eerder dan direct geweld te laten zien, omschrijft ze de omstandigheden waarmee geweld legitiem wordt.

 

12 — 19.05.2021

Mariano Pensotti / Grupo Marea Buenos Aires

Le public / Het publiek

theater / cinema

We volgen in zes gefilmde afleveringen zes toeschouwers. We ontdekken hoe een toneelstuk, in hun geheugen gegrift staat en hun leven in Brussel heeft beïnvloed in de 24 uren die erop volgden.

11 — 20.05.2021

Akira Takayama Tokio

McDonald’s Radio University

lecture — premiere

Beursplein

Wees welkom bij McDonald's op het Beursplein voor een reeks live lezingen door professoren die hun niet-erkende kennis met u willen delen.

11 — 15.05.2021

cancelled

Nadia Beugré Abidjan / Parijs

L’Homme rare

dans

Théâtre National

Een choreografie waarbij enkel de rug getoond wordt. Door het nadrukkelijke gebruik van het achterwerk stelt Nadia Beugré in vraag wat doorgaans als mannelijk wordt beschouwd.

 

10.05, 11.05.2021

Kornél Mundruczó & Kata Wéber / TR Warszawa Warschau / Boedapest

Pieces of a woman

theater

Online

Kunnen we weerstand bieden tegen schuldgevoelens? Kata Wéber schreef een gevoelsmatige en scherpe tekst. Samen met theatermaker Kornél Mundruczó verwelkomt ze ons in een familiehuis, bewoond door een uitzonderlijke groep Poolse acteurs en actrices.

09.05, 13.05, 15.05, 16.05, 22.05, 23.05, 29.05, 30.05.2021

Stream of Thoughts

talks & ontmoetingen

Online

Stream of Thoughts is een programma met ontmoetingen die online plaatsvinden. Voor deze livestreams ontvangen we verschillende spraakmakende gasten, die concepten en onderwerpen als samenhorigheid, kolonialisme, (r)evolutie, overdracht en besmetting zullen aansnijden.

09.05, 16.05.2021

Chassol Parijs

Chou

muziek / performance — premiere

Online

Geïnspireerd door de complexe demografie van Brussel en zijn meertalige, polyfone vocaliteit, maakt Christophe Chassol voor Kunstenfestivaldesarts een visueel prikkelend en auditief portret van de stad.

08.05, 09.05, 11 — 16.05, 18 — 23.05, 25 — 30.05.2021

Walid Raad Beirut / New York

We can make rain but no one came to ask

tentoonstelling / rondleiding — premiere

Maison des Arts

Insecten, vogels, nesten, bladeren en bloemen: een catalogus van natuurlijke elementen waarbij schilderijen, installaties en storytelling een reeks opvallende gebeurtenissen uit het recente verleden van het Midden-Oosten blootleggen.

08.05, 09.05, 22 — 26.05.2021

Sarah Vanhee Brussel

bodies of knowledge

performatieve installatie

Institut Pacheco / Josafatpark

Een half-nomadische leeromgeving wordt enkele maanden lang gehouden in verschillende plekken in Brussel. Levensexpertise heeft er voorrang op ‘professionele’ kennis.

08.05, 09.05, 12 — 16.05, 19 — 23.05, 26 — 30.05.2021

Pélagie Gbaguidi Brussel

Zone de Troc II

performatieve installatie — premiere

Sint-Katelijneplein 45 / Marché place Sainte-Catherine/Sint-Katelijneplein markt

Een participatieve ruimte waarin men voorwerpen, verhalen, tekeningen, geheimen en brieven kan ruilen.

 

08 — 12.05.2021

Korakrit Arunanondchai & Alex Gvojic Bangkok / New York

No History in a Room Filled with People with Funny Names 5

videoinstallatie

Les Brigittines

Een mysterieuze reis tussen het boven- en onderaardse, doorheen groene laserstralen die doen denken aan speleologische expedities, oorlogsoperaties, of zelfs het transcendentale.

 

08.05, 14.05, 15.05, 21.05, 23.05, 28.05, 29.05.2021

Garden concerts

Institut Pacheco

07.05.2021

Frie Leysen Brussel

1950 – 2020

website by lvh