13 — 17.05.2020

cancelled

Nacera Belaza Parijs

L'Onde

dans — premiere

La Raffinerie

€18 / €15

Vorig jaar was ze de revelatie van het Kunstenfestivaldesarts met Le Cercle, een bedwelmende creatie waarin vier dansers en danseressen in trance raakten. Nu komt de Frans-Algerijnse Nacera Belaza terug met L’Onde. Dit keer richt ze haar blik op traditionele Algerijnse dansen. Hoe kunnen die geactualiseerd worden zonder hun eigenheid en originele waarde te verliezen? Dans wordt vaak verwaarloosd wanneer het op cultureel erfgoed aankomt. Traditionele dansen worden veelal in verband gebracht met de muzikale context waarin ze bestaan, maar over hun specifieke bewegingstaal bestaat minder kennis en onderzoek. Dat wil Nacera Belaza veranderen. Ze duikt audiovisuele archieven in en verwerkt haar bevindingen in deze nieuwe creatie die in Brussel in wereldpremière gaat. Als een ambachtsvrouw boetseert ze zorgzaam een uitgekiende choreografie waarbij ze dit traditioneel dansmateriaal in relatie brengt tot het begrip “oneindigheid”. De danseressen onderzoeken de oneindigheid van ruimte en tijd tot ze met elkaar beginnen resoneren en een golf van opwinding en beroering in de zaal ontketenen. Kippenvel verzekerd.

Zie ook: Free School, A Dance School & Kids

Vanwege de SARS-CoV-2 crisis werden wij genoodzaakt dit project te annuleren

read more

Nacera Belaza

Nacera Belaza is geboren in Medea in Algerije en woont sinds haar vijfde in Frankrijk. Na haar studies literatuur richt ze haar eigen dansgezelschap op. Als autodidact ging ze dansen vanuit de absolute behoefte om de complexiteit van een dubbele culturele eigenheid uit te drukken, kenbaar te maken en te ontrafelen. Het is in de kindertijd en in de tienerjaren dat vanuit het door de schok van culturen ingeperkte en opgesloten lichaam spontaan taal ontstaat, waarbij eerst uit het innerlijke wordt geput en daarna alles wat de literatuur te bieden heeft, als bronmateriaal wordt gebruikt.

Om zich te bevrijden, moet men zich op een correcte en precieze manier kunnen uitdrukken, om zichzelf te overstijgen wanneer men geconfronteerd wordt met zelfgenoegzaamheid en verleiding. 

Nacera Belaza choreografeert een innerlijk parcours, ruimte, leegte in zichzelf, domeinen van schaduw en licht, duizeling, herhaling. Ze transformeert de dans in een verticale introspectieve onderdompeling. Haar werken verkennen beweging in een rustige, diepe en continue stroom, gaan in confrontatie met geduld, gestrengheid, ontrafelen "het oorverdovend lawaai van ons bestaan", waardoor het gebaar zijn existentiële betekenis verkrijgt. 

Haar werk werd erkend door het ministerie van cultuur en Nacera werd officieel de titel Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres verleend. 

In 2008 werd Le Cri bekroond met de Prijs van het Syndicat de la Critique. 

In 2017 werd haar werk ook door de SACD erkend met de Prix Chorégraphe. 

De compagnie heeft sinds 2017 het statuut van CERNI (Compagnie et Ensemble à Rayonnement National et International). 

Haar werken worden regelmatig gepresenteerd in Europa, Afrika, Azië en in Noord-Amerika. In Frankrijk wordt ze uitgenodigd voor theaters en festivals zoals het Festival MontpellierDanse, de Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis, het Festival d'Avignon, de Biennale de la danse de Lyon of het Festival de Marseille.

Presentatie: Kunstenfestival-Charleroi danse

Choreografie, geluids- en lichtontwerp: Nacera Belaza

Performers: Nacera Belaza, Aurélie Berland, Bethany Emmerson, Magdalena Hylak,

Mélodie Lasselin 

Toneelmeester: Christophe Renaud

Productie: Compagnie Nacera Belaza

Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, Charleroi danse, centre chorégraphique de

Wallonie-Bruxelles, Festival de Marseille, deSingel, MC93 Bobigny, ICI-Centre

chorégraphique national Montpellier-Occitanie / Direction Christian Rizzo, in het

kader van het onderzoek en creatie residencie programma, L’Arsenal-Cité musicale-

Metz; Actie gefinancieerd door Région Ile de France-Support - Aide à la création,

artistieke residentie bij de Fondation LUMA-Arles

Met de steun van: Département des Bouches-du-Rhône-Centre départemental

de créations en résidence, SPEDIDAM, SACD als deel van het duo programma;

Institut français-Ville de Paris

Performance in Brussel met de steun van het Frans Instituut & de Ambassade van

Frankrijk in België, in het kader van EXTRA.

website by lvh