14.05.2022

Maan Abu Taleb Londen

The Congress

performative reading

KANAL-Centre Pompidou / K1

Engels | Vrije toegang, reservatie vereist

In 1932 gaf koning Foead I de opdracht om het eerste Congres voor Arabische Muziek in Caïro op te richten. Afgevaardigden uit de Arabische wereld en Europa kwamen naar Caïro met als missie de Arabische muziek te moderniseren en “ontwikkelen tot een gerespecteerde kunstvorm” volgens de normen van Westerse klassieke muziek. Verschillende toonaangevende componisten en vernieuwers binnen de Arabische muziek waren echter niet uitgenodigd. In zijn tekst The Congress verbeeldt de schrijver Maan Abu Taleb een ontmoeting van vijf gerenommeerde musici ter gelegenheid van deze historische gebeurtenis, waaronder de diva’s Mounira El Mahdeya en Umm Kulthum. Terwijl sommigen van hen proberen te voorkomen dat het congres doorgaat, zien anderen het als hun kans om eindelijk wereldsterren te worden. De performatieve lezing wordt gevolgd door een gesprek over de impact van kolonialisme en globalisering op de tijdelijkheid van muziek met Maan Abu Taleb en Reem Shadid.

≫ Public Call ll : we are looking for Brussels-based Arabic-speaking (non)professional readers or actor·esses to be part of the performative reading. Apply before Saturday May 7th!

→ see also: The Politics of Music

Presentation: Kunstenfestivaldesarts, KANAL-Centre Pompidou
In collaboration with Lagrange Points
The Congress is commissioned as part of The Consortium Commissions — a project initiated by Mophradat
Playwright: Maan Abu Taleb | Direction: Maan Abu Taleb | With: Souheila Yildiz, Hussein Baoumi, Omar Kashmiry, Tarek Reda, Omnia Sabry

A programme by Kunstenfestivaldesarts

In partnership with: The Funambulist, Radio AlHara, ARGOS, Courtisane, Auguste Orts, Mophradat, MIM, Lagrange Points

The Congress is commissioned as part of The Consortium Commissions — a project initiated by Mophradat.

website by lvh