07.05.2021

Frie Leysen Beurs

Het Kunstenfestivaldesarts gaat dit jaar van start met een lege dag: een dag opgedragen aan Frie Leysen die ons afgelopen herfst verliet. Frie Leysen richtte Kunstenfestivaldesarts op in 1994, en bracht zo de Franstalige en Vlaamse kunstensector samen in een internationaal festival in Brussel. Ze was een trouwe verdediger van de artistieke creatie, de noodzaak om te durven, en de mogelijkheid om het publiek niet altijd te moeten plezieren. Met haar vitaliteit en scherpe tegenwoordigheid van geest veranderde ze het culturele landschap voorgoed. Ze was een inspirerende figuur in binnen- en buitenland voor collega’s en volgende generaties. De theaterwereld zou zonder haar bijdrage niet dezelfde zijn, en zal nooit meer hetzelfde zijn zonder haar. Met de lege dag waarmee we deze editie van het festival openen, willen we dit immens gemis tastbaar maken. 

Kunstenfestivaldesarts en deSingel – het kunstencentrum dat Frie oprichtte in 1980 – roepen gezamenlijk een beurs voor opkomende artiesten in haar naam in het leven: een eerbetoon aan Frie haar inzet om altijd naar de toekomst te kijken, eerder dan het verleden te eren. Zoals velen zich herinneren omschreef Frie zichzelf als een koppelteken: tussen kunstenaars die de urgentie hebben om hun visie met een publiek te delen; een koppelteken tussen artistieke en geografische contexten.
De pandemie versterkt de absolute nood voor dit koppelteken, voor verbinding, de nood voor nieuwe narratieve en perspectieven. Vandaar dat onze keuze voor deze eerste beurs van 10.000 euro gaat naar de kunstenaar Luis Guenel. Luis Guenel is een jonge Chileense kunstenaar met een uitgesproken artistieke taal die ons confronteert met nieuwe vormen van theatraliteit. Nadat Frie in contact was gekomen met zijn prille werk zijn ze blijvend een intense dialoog blijven onderhouden. Ook in de laatste maanden van haar leven waren de gesprekken voor beide van hen van levensbelang. 

Kunstenfestivaldesarts en deSingel willen de ondersteuning die Frie aan deze beginnende kunstenaar gaf symbolisch verderzetten en reiken vandaar de eerste Beurs Frie Leysen aan Luis Guenel uit. Voor zijn radicaliteit, vriendschap, uitdagende artistieke taal en maatschappelijk engagement.

website by lvh