26.04.2022

Een ongelooflijke verscheidenheid aan duisternis

Het festival is de uitgelezen kans om ondergedompeld te worden in de veelzijdigheid van de lokale scène: artiesten die in Brussel gevestigd zijn en wier praktijk varieert van documentair theater tot geluidsperformance.

Ontdek het werk van Maxime Jean-Baptiste, een Brusselse artiest met een opleiding in cinema, wiens eerdere werken met lovende kritieken internationaal werden gepresenteerd (zoals op de Berlinale). Met Entre le Néant et l’Infini, je me mis à pleurer presenteert hij zijn eerste voorstelling. Terwijl hij in Guyane werkte aan een project dat vertrekt van het overlijden van zijn neef, verliest hij zijn computer en de beelden die hij had gefilmd. Een duisternis die het vertrekpunt wordt van een diepgaande en poëtische vertelling.

Silke Huysmans & Hannes Dereere duiken in de duisternis van de oceanen voor een grondig onderzoek naar diepzeemijnbouw. Met Out of the Blue worden we meegenomen in de diepte van de afgrond en in een meeslepend verhaal over de verantwoordelijkheden van overheden, privébedrijven, en van ieder van ons.

Met het werk van Rossella Biscotti worden we in een ruimte gebracht met twee antieke Romeinse amforen in het midden, alsof we –eveneens– op de bodem van de afgrond zijn, voor een meeslepende geluidsvoorstelling, die een heuse journey van een schip in de internationale wateren van de Middellandse Zee nabootst. Een indrukwekkende ervaring met een reeks live gasten (Joëlle Sambi, Sinthujan Varatharajah, Juan Pablo Pacheco Bejarano) die ons vergezellen naar de grens van wat doorgaans hoorbaar en onhoorbaar is.

Drie projecten waarin duisternis het vertrekpunt wordt van een poëtische en krachtige vertelling. Ontdek deze creaties of duik in de rijkdom van de lokale scène via de andere lokale werken die in deze editie worden voorgesteld: van de choreografieën van Castélie Yalombo en Cherish Menzo tot het theater van Sébastien Foucault en Jelena Jureša, of de voorstelling van Fanny & Alexander in de ruimte van de Senaat.

website by lvh