07.04.2023

Een editie die de ruimte tussen taal en onszelf in vraag stelt

Tijdens editie 2023 van Kunstenfestivaldesarts belichten we het belang van talen aan de hand van creaties van kunstenaars uit 28 verschillende landen, maar er is meer.

In de intergenerationele voorstelling Mémé gebruikt Sarah Vanhee verschillende talen, poppen en schaduwen om een eerbetoon aan haar grootmoeders uit West-Vlaanderen te creëren. In Une traduction infidèle onderzoekt Ahilan Ratnamohan de evoluerende relatie tussen het leren van talen en identiteit. Met IL FAUX presenteert Calixto Neto een nieuwe choreografie waarin manipulatie, buikspreken en taalverwerving tools zijn om zich het lichaam opnieuw toe te eigenen.

Wil je je verdiepen in één of meerdere talen? Dan kan je deelnemen aan Tania Bruguera's The School  of Integration / Lexicon. Burgers en kunstenaars onderwijzen hun taal: Oekraïens, Mandarijn Chinees, Arabisch, Lingala, Portugees, ... Maar ook Polari, een oude geheime taal die door leden van queer gemeenschappen werd gesproken en van persoon tot persoon werd doorgegeven.

Eén van de artistieke projecten van dit jaar is een poëtische tekst. "Ik spreek over mijn taal in de derde persoon". Met deze zin drukt de Libanese schrijfster Mirene Arsanios de afstand uit die haar scheidt van de vele talen waarmee ze is opgegroeid en die ze spreekt. Je kan deze tekst lezen in de brochure. Mirene Arsanios komt naar Brussel om het festival te openen.

website by lvh