23 — 26.05.2022

Akira Takayama Tokio

Delivery

performance — premiere

Kaaistudios

Aankomst met rolstoel te bevestigen bij reservatie online of via het ticketbureauToegankelijk voor rolstoelgebruikers | Frans, Engels, Nederlands | ⧖ ±45min | €10 / €7

Tijdens de pandemie deden de platformen voor maaltijdleveringen bijzonder goede zaken, aangezien mensen die in isolatie of in quarantaine zaten manieren zochten om de buitenwereld naar hen toe te laten komen. De Japanse kunstenaar Akira Takayama infiltreert de stad in samenwerking met verscheidene maaltijdbezorger·sters. In hun dagelijks leven worden deze nieuwe flexwerker·sters met hun bijzonder wankel statuut vaak weinig gewaardeerd. Hoewel ze opvallen in de stad met flashy uniformen en bedrijfslogo’s, is er over hun werk- en levensomstandigheden door de samenleving niet veel geweten. Gezien sommigen van hen een affiniteit hebben met hip hop, nodigde Takayama de maaltijdbezorgers uit om samen rap performances te maken. Door hun poëzie en songteksten huis aan huis te brengen, creëren ze een andere connectie met hun klanten. Gedurende een week worden de Kaaistudio’s het verzamelpunt voor hun werk met de kunstenaar. Hun gedichten en lyrics worden bijgevolg niet enkel verspreid in de stad, maar krijgen ook een plek in het theater, waar de bijzondere aandacht en zorg contrasteert met de vluchtige werkelijkheid van de buitenwereld.

read more

Nota’s over Delivery

De COVID-19-pandemie legde steden lam. Verplaatsingen werden beperkt, naar restaurants gaan was verboden, en de mensen bleven thuis. We zagen vooral maaltijdkoeriers rijden door de lege steden. Zonder hen zou het leven in de COVID-19-ramp nog ellendiger geweest zijn, maar veel van de koeriers zijn verplicht in slechte arbeidsomstandigheden te werken, met het risico op een COVID-19-besmetting en verkeersongevallen. Sommigen noemen hen “het nieuwe proletariaat”.

Ik wil focussen op de koeriers die als maaltijdbezorger werken in Brussel en degenen uitnodigen die ook rapper zijn. Rappers maken van de realiteit waarvan ze getuige zijn poëzie. Van hun levens, situaties, en hun buurt maken ze rijmende lyrics. Deze keer ben ik zo vrij hen bij wijze van experiment te vragen raps uit te proberen die draaien rond de buurt, rond beweging en bezorging. Hun songs zullen niet alleen de mogelijkheden van poëzie verkennen, maar ook het hedendaagse stadsleven uitdrukken vanuit het perspectief van het “nieuwe proletariaat”.

Voor het communicatiebeeld van het project heb ik een afbeelding van graffiti van TAKI 183 gekozen. TAKI 183 wordt beschouwd als de eerste erkende graffitischrijver in New York, hij was een Grieks immigrant die als koerier werkte. Aangezien bestellingen bezorgen zijn job was, verspreidde de graffiti van TAKI 183 zich alsmaar meer over de stad, en de New York Times wijdde er een artikel aan, wat hem in de spotlights plaatste. Net als de vroege New Yorkse graffitischrijvers zoals TAKI 183 het spoorwegnetwerk gebruikten als hun canvas, creëren de rappers poëzie vanuit de straten van Brussel.

Akira Takayama, Mei 2022

Rappers

ABL

Abdellatif Ben Harrou (23) is geboren in Oujda, Marokko, in de wijk Boudir. Hij is de zoon van een zanger, die zelf de zoon is van een Marokkaanse rai-zanger. Toen Abdellatif vier jaar oud was, verhuisde hij met zijn moeder en zus naar Italië. Twee jaar later verhuisden ze naar Brussel. Op 16-jarige leeftijd besefte hij dat school niets voor hem was en besloot hij zich op muziek toe te leggen. Hij trainde zijn gehoor door veel instrumentale muziek te beluisteren, vooral muziek met beats, en begon eigen teksten te schrijven om ze zelf op beats te zetten. Nadat hij zijn eerste creaties aan zijn neef Salah (die ook zijn manager is) heeft voorgesteld, en geconfronteerd werd met een negatief advies, gaat Abdel door met het schrijven van teksten en het verbeteren ervan. Dankzij zijn doorzettingsvermogen en de steun en eerlijkheid van zijn neef, nam hij uiteindelijk zijn liedjes op in een studio en lanceerde hij zichzelf als artiest. Zo werd ABL geboren.

Instagram: abl.officiel
YouTube: ABL48musik

Falnao

Falnao is een Marokkaanse rapper geboren in Antwerpen. Als zoon van een Marokkaanse muzikant en chahbi-zanger werd Falnao al op jonge leeftijd ondergedompeld in de wereld van de muziek. Toen hij drie jaar oud was, verhuisde hij naar Tanger. Dertien jaar later keerde hij terug naar Brussel, waar hij een stad ontdekte die leeft van haar muziek. In die tijd begon hij teksten te schrijven voor zijn plezier en voor zichzelf, terwijl hij luisterde naar Marokkaanse rap. Hij werd zich bewust van het potentieel van deze muziek, maar ook van het bestaan van vele onbekende talenten. Dit was het startpunt van zijn leven als kunstenaar. Hij droomt ervan de muziekindustrie te veranderen en ze iets nieuws en origineels bij te brengen.

YouTube: thisisfalnao
Instagram: thisisfalnao

La Chaumière

La Chaumière is een Brussels hiphopcollectief, bestaande uit 5 mc’s: Feeling Mc, Le Louyet, Fraise, Enfant de Morphée, Léo Paz en beatmaker en DJ D-Kill. Het collectief werd vijf jaar geleden opgericht en speelde sindsdien op verscheidene podia in Brussel, Luik, Bergen, Namen, enz. Ze brachten meerdere nummers uit op de sociale netwerken. Hun project opereert vanuit een collectieve en verbindende invalshoek gebaseerd op de filosofie van de “One Love” en de vriendschap. Het collectief maakt nummers over familiale en sociale thema’s, en reflecties over het leven. Het project dat familiaal wil zijn spreekt tot alle generaties, met als motto: “Hier is La Chaumière, voor de zusters en de broeders!”

Facebook: La Chaumière
YouTube: La Chaumière Collectif

Moïse

Gombe (Moïse Komba Nsuadi) is een Congolese muzikant en rapper. Hij werd geboren op 1995 in Kinshasa en groeide op in Mangai (in de Democratische Republiek Congo). Al tijdens zijn prille kindertijd werd hij aangetrokken door de wereld van de muziek (ndombolo, rumba, enz.). Muziek werd zijn passie, maar hij kreeg niet de gelegenheid zijn roeping na te streven aangezien zijn familie vond dat zijn studies voorrang moesten krijgen. Hij bleef niettemin stiekem muziek beoefenen met zijn nauwste vrienden. Gombe arriveerde in juli 2016 in Italië waar hij bijna een jaar verbleef alvorens naar België te komen en voort te gaan met muziek maken. Zijn motto: “Als je van iets houdt, doe je er keihard je best voor met alle middelen die je hebt.”

Instagram: moisekomba
YouTube: M_Gombe

Ruskov

Ruskov (°1993) is een Brusselse kunstenaar en rapper. Hij begon zo’n tien jaar geleden met muziek bij Krisy waar hij sounds creëert. Sinds zijn vroege kindertijd luistert hij naar rap en rock van verscheidene Amerikaanse groepen.

YouTube: Ruskov
Instagram: ruskovbxl

DJS

Gewiegd in muziek sinds onze pubertijd, besloten we in 2014 eindelijk onze krachten en energie te bundelen om WARØ op te richten. Om onze liefde en passie voor muziek te delen met zoveel mogelijk mensen. WARØ is gevestigd in België, meer bepaald in Brussel, en bestaat uit twee zeer eigenzinnige individuen. Leandro Saiombo aka SOSA_RISSA is van Angolese origine, hij studeerde sport, wetenschappen en kunst aan St-Luc nu hij zijn studies beëindigd heeft, blijft hij zijn kunst ontwikkelen via schilderen, beatmaking, event management en acteren in clips, films en series. Yves-Henri Defalque aka SOSA_PART is van Congolese, Portugese en Belgische afkomst. Na zijn studies lichamelijke opvoeding besloot hij zich rechtstreeks op de muziek te richten. Dankzij hard werk en vastberadenheid werkt hij nu in de studio BONBAISER.ENT als beatmaker, neemt hij actief deel aan de opkomst van de nieuwe golf door artiesten te ontwikkelen, en creëert hij evenementen met een gezamenlijk doel om de artiesten van morgen op het podium te zetten. Het is dus onze verhalen die ons een zeer eclectische muziek achtergrond biedt, van Drum n Bass met raakvlakken met House de Afro tot TRAP, het is een serieuze mix van invloeden die u vandaag DJ SET brengt die u niet onverschillig zal laten.

Instagram: officialwaro

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater
Concept, regie: Akira Takayama | Koeriers, performers: ABL, FALNAO, La Chaumière, Moïse, Ruskov | DJs: Yves-Henri Defalque & Leandro Saiombo | Muziek supervisie: Hiroshi Egaitsu | Regie assitente: Saki Tanaka | Coordination: Nora Nqi
Shooting with GoPro: Moïse, FALNAO | Video Editing: Kota Abe
Productie: Kunstenfestivaldesarts | Coproductie: CIFAS | Ondersteund door Saison Foundation

website by lvh