15.05.2023

Poëzie en politiek ontmoeten elkaar

We gaan de tweede week van deze editie in, nagenietend van een uitzonderlijk openingsweekend. Kunstenfestivaldesarts is deze week meer dan ooit een festival die referentiekaders in vraag stelt, ruimte maakt voor nieuwe artistieke talen en reageert op actuele verhalen.

Op dinsdag 15.05 vindt de wereldpremière van Amir Reza Koohestani plaats. Zich spiegelend aan de actuele situatie in de Iraanse samenleving, begint de kunstenaar met Blind Runner een poëtische race naar de vrijheid. Door zijn tekst schemert wat niet gezegd kan worden door. Hij neemt ons mee in een vervreemende en poëtische reis, een ode aan de liefde en de hoop.

De Poolse regisseur Gosia Wdowik onderzoekt de relatie tussen burn-out en activisme op het festival met She was a friend of someone else. In deze intimistische theatertrip vertelt ze ons over haar eigen ervaring met de protesten voor het recht op abortus.

In May amnesia never kiss us on the mouth: Only sounds that tremble through us presenteren Basel Abbas en Ruanne Abou-Rahme een performatieve video-installatie die poëzie, architectuur en verzetsliederen en -dansen van verschillende ontheemde gemeenschappen in Irak, Palestina, Syrië en Jemen samenbrengt.

Victoria Lomasko, een dissidente activiste gevlucht uit Rusland, verdiept met Five Steps haar creatie van een politiek tegenarchief. Door middel van live tekeningen en tekst creëert ze een performance die vijf stadia in het leven van een dissidente kunstenaar schetst: isolement, vlucht, ballingschap, schaamte en menselijkheid.

In The Return dompelt Rayyane Tabet ons onder in het verhaal van een marmeren stierenkop dat al bijna 50 jaar zoek is. Tot en met woensdag 17.05 legt de Libanese kunstenaar de problematische herkomst bloot van vele antieke objecten. Hij confronteert ons met de plunderingen van archeologische sites, en met vragen over cultureel erfgoed en nationale identiteit.

-

Wist je dat voor uitverkochte shows altijd een wachtlijst wordt geopend een uur voor aanvang van de show?

website by lvh