10.04.2024

Companion texts voor de keukentafel

In samenwerking met rile* bookshop stellen we deze festivaleditie een boekenlijst samen: aanbevolen lectuur om voorafgaand aan het festival te ontdekken, te lezen voor je de projecten van de Free School bijwoont, of je doorheen het festival en daarna kan vergezellen – boeken die een ‘companion text’ kunnen worden, zoals Sara Ahmed beschrijft.

Deze werken geven je inzicht in de geschiedenis van zorg en huishoudelijk werk. Ze laten zien hoe het kapitalisme altijd al gebaat is geweest bij de onbetaalde arbeid van vrouwen en huishoudhulpen, vaak met een migratieachtergrond. Deze teksten benaderen de keuken als plek van verzet, van samenkomst en van herinnering via objecten of gebeurtenissen als de tafel, een recept of een feestmaal. Dat roept ook een weigering op, de mogelijkheid om op te staan en weg te gaan – om te zijn wat Sara Ahmed een feministische sfeerbederver noemt, een ‘killjoy’, door de intrinsieke ongelijkheid bloot te leggen van wat voor sommigen een ‘happy table’ is en voor anderen economisch geweld. Deze denkers laten ons lichamen en hun porositeit anders begrijpen, door aan te tonen hoe eten een van de vele instanties is die ons onophoudelijk verbinden met een gemeenschap, met de aarde en met de arbeidsverhoudingen in onze omgeving.

De boekenselectie

  1. At the kitchen table, gecureerd en uitgegeven door Reliable Copy, 2024.

  2. Sara Ahmed, The Feminist Killjoy Handbook: The Radical Potential of Getting in the Way, Ed. Seal Press, 2023. (Franse vertaling beschikbaar)

  3. Silvia Federici, Beyond The Periphery Of The Skin, 2019 (Ed. PM press) (Franse vertaling beschikbaar)

  4. Home Works - A Cooking Book: Recipes for Organising with Art and Domestic Work, Ed. Onomatopee, 2020.

  5. Ter begeleiding van ‘A life worth living: a workshop on struggle, care and joy’ of de Kitchen Talks kan je hier een naar het Engels vertaalde inleiding vinden op het werk van Territorio Doméstico over bio-syndicalisme.

Alle boeken zijn te koop in de boekhandel rile* (Koopliedenstraat 62, 1000 Brussel) of online via www.rile.space

Bookshop by rile* tijdens het festival
Er zal een selectie boeken te koop zijn in het Festivalcentrum in KVS BOL, elke dag geopend van 10 mei tot 1 juni, van 12:00 tot 20:00.

website by lvh