16.05, 23.05, 30.05.2024
Als "feestjes altijd eindigen in de keuken", dan is dat omdat we er veel meer bereiden dan enkel eten. Tijdens het festival gaan elke donderdagavond twee kunstenaars of collectieven met elkaar in gesprek over koken. Deze ontmoetingen vormen een aanleiding om samen stil te staan bij de rol die de keuken speelt in onze verbeelding en in ons dagelijks leven: een ruimte waar verschillende geografieën en verhalen die we uit het verleden hebben geërfd samenkomen; een ruimte voor collectief experiment, soms gebruikt als plek voor vergadering en politieke dissidentie; een ruimte voor werk, spontane ontmoetingen, kennisoverdracht en reflectie op de toekomst. Een programma ontwikkeld in samenwerking tussen Kunstenfestivaldesarts, KANAL-Centre Pompidou en CIVA in het kader van de Free School en The World History of the Commons, samengesteld met Silvia Franceschini en Grégory Castéra. Het gesprek tussen Michael Rakowitz en The Kitchen kadert binnen Palestine Between Words and Silences.
Cooking Sections & Bakudapan
16.05, 18:00 | Free entrance
Het collectief Cooking Sections pleit met het project Climavore voor een flexibele, regeneratieve benadering van eten – een transformatie in hoe we voedsel produceren, consumeren en hoe ons ertegenover verhouden. Deze transformatie is gericht op het welzijn van het milieu temidden de klimaatcrisis. Het in Yogyakarta gevestigde collectief Bakudapan concentreert zich – in de vorm van een voedselstudiegroep – op het bewaren van kennis over lokaal voedsel en beschouwt dit als een weg naar voedselsoevereiniteit. Beide collectieven zien voedsel als een katalysator voor verandering in verschillende domeinen, waaronder politiek, sociale dynamieken, ecologie en dieetcultuur. Dit gesprek brengt voor het eerst twee collectieven samen en heeft als doel de intrinsieke verbinding tussen voedsel en milieu, tussen economische en sociale bezorgdheden te verkennen. Het is een oproep om onze relatie met voedsel en de impact ervan op de wereld te heroverwegen.
Michael Rakowitz & The Kitchen
23.05, 18:00 | Free entrance
De relatie tussen de keuken en politiek staat centraal in de praktijk van Michael Rakowitz. Hij groeide op in de Verenigde Staten, in een familie van Irakese origine. Door de jaren heen heeft hij gewerkt aan het delen van oude recepten uit Bagdad, bijvoorbeeld met de Enemy Kitchen projecten, en het verspreiden van de culinaire cultuur van Irak tijdens de jaren van de Amerikaanse invasie. Kunstenaars Reem Shilleh en Mohanad Yaqubi – leden van het Subversive Film Collective en mede-oprichters van de in Brussel gevestigde organisatie The Kitchen – voeren momenteel onderzoek naar de ruimte van de keuken als plek voor subversieve bijeenkomsten, binnen militante en revolutionaire bewegingen in Palestina. De keukentafel wordt een plek van politiek verzet, solidariteit en van verhalen die via het koken overgeleverd worden.
Mounira Al Solh, Luigi Coppola & Atlas of Oven
30.05, 18:00 | Free entrance
Ovens en mijlen kunnen een centrale rol spelen bij het activeren van gemeenschappen en het bevorderen van regeneratieve processen van territoriale transformatie. In haar leven en praktijk broedde artieste Mounira Al Solh op het idee van een bakkerij als sociaal project. Onder de noemer Atlas of Ovens onderzoeken Ciel Grommen, Maximiliaan Royakkers en Clémentine Vaultier oveninstallaties in België als relationele infrastructuren. Met het project Casa delle Agriculture in de Italiaanse regio Puglia wil Luigi Coppola verlaten gebied nieuw leven inblazen en het platteland herbevolken door een duurzame economie op te zetten en het belang van gemeenschapsdynamieken te benadrukken binnen de gemeenschap van migranten, landbouwers en activisten. In dit gesprek worden hun projecten gepresenteerd en wordt het snijvlak tussen kunst en agro-ecologisch leren onderzocht via participatieve praktijken en gemeenschapsgerichte projecten.
→ see also:
Free School
Een programma ontwikkeld door Kunstenfestivaldesarts, KANAL-Centre Pompidou en CIVA in het kader van de Free School en The World History of the Commons, gecureerd met Silvia Franceschini en Grégory Castéra