Chassol Parijs

Na drie schitterende ultrascores (Nola Chérie in 2011, Indiamore in 2013 en Big Sun in 2015), waardoor hij wereldwijd bekend werd, samenwerkte met Solange of Frank Ocean en in de meest prestigieuze zalen speelde, herschikt Christophe Chassol de kaarten: Ludi, zijn nieuwe project, dat tegelijk een plaat, een film en een show is, gaat nog verder in zijn grootse opzet om de werkelijkheid te harmoniseren. Het is het spel, dit woord dat zo belangrijk is in de muziek, dat de basis vormt van deze indrukwekkende meesterlijke constructie, vrij geïnspireerd door Hermann Hesse's Het  kralenspel. Uit dit utopische boek van de grote Duitse auteur, waarin muziek, wiskunde, esthetiek en spiritualiteit met elkaar in botsing komen, heeft Chassol een fascinerend object bedacht, dat nog steeds wordt geproduceerd door Tricatel, het label van Bertrand Burgalat, en dat opnieuw zijn bijzondere plaats in het muzikale landschap rechtvaardigt.

Hier wordt het Spel, volgens een aan de socioloog Roger Caillois ontleende constructie, onderverdeeld in vier categorieën: toeval, duizeling, het masker en concurrentie. Chassol filmt verschillende situaties die deze thema's illustreren, past er dan zijn ultrascore-procédé op toe en noteert de melodieën die hij waarneemt via het geluid van de beelden.

Alles komt aan bod: in de buitenwijken, een speeltuin of basketballers; in Tokio, een speelhal, een achtbaan, de zangeres Crystal Kay en de rapper Kohh; solomuzikanten gefilmd in het donker, zoals de fluitiste Jocelyn Mienniel of de drummer Mathieu Edward, de partner van de componist, die erin slaagt de adembenemende solo die hij op het scherm geïmproviseerd heeft,  live en perfect synchroon te spelen. Deze scènes inspireren Chassol tot het schrijven van composities van grote intensiteit. Hij verrijkte ze met nieuwe technieken en liet de melodieën uit de verfilming opnieuw zingen. Op het nieuwe album van Chassol klinken de stemmen van Alice Lewis, Alice Orpheus, Carine Chassol, Thomas de Pourquery, Mathieu Edward en Ala.ni. Vervolgens wagen zij zich aan een hemels en meesterlijk "zinnenspel", waarbij woorden akkoorden worden en zich vermengen met de beelden die zij oproepen, op het scherm getranscribeerd door de kunstenaar Gaëtan Brizzi, waarop Chassol vervolgens zijn zeer persoonlijke leesrooster, zijn melodieën en zijn onnavolgbare akkoordencombinaties toepast.

Ludi is Chassols meest complete, precieze en vervulde werk, waarmee hij een nieuw artistiek object creëert, waarin de luisteraar de vertolker wordt van zijn muziek, waarbij bij elke beluistering een oneindig aantal punten van synchronisatie tussen de beelden en de klanken kan worden ontdekt. Met Ludi kan Chassol nu aanspraak maken op de titel van Ludi Magister, de meester van het glazen kralenspel. Met dit dubbelalbum maakt hij zijn ambitie waar: nieuwe muziek componeren die ons vervult met vreugde en aanzet tot nadenken.

website by lvh