Stage So Near So Far - Lezing en gesprek rond Pages Magazine special issue nr. 11

Acht toneelstukken en performanceteksten van Iraanse schrijfsters vormen samen het speciale nummer van Pages Magazine Stage So Near So Far, ondersteund door Kunstenfestivaldesarts. Ter gelegenheid van de publicatie van dit nummer nodigen we het publiek uit voor een lezing en gesprek op 2 juni 2023 in het Festivalcentrum (Les Brigittines).

Het nummer 11 van Pages Magazine bundelt bijdragen van Iraanse schrijfsters in Iran en uit de diaspora die – gebaseerd op feitelijke ervaringen, fictief of afkomstig uit archieven – op de een of andere manier over ‘het podium’ handelen. Ze produceren een gecontesteerde performanceruimte die onvermijdelijk verbonden is met het lichaam van de performer, waarvan de drempels worden opgerekt en transformeren tot een potentieel nieuw podium. De auteurs in dit nummer plaatsen hun werk in een performatieve relatie tot de specifieke historische en socio-politieke omstandigheden waarin ze leven en werken.

Dit speciale nummer werd gepubliceerd met de bedoeling de bijdragen te laten uitgroeien tot een reeks publieke lezingen. Azade Shahmiri zal haar performancetekst Grammar of Acts presenteren; een tekst in progress bedoeld voor een durational performance. De tekst is ontleend aan scène-instructies en beschrijvingen van bewegingen voor vrouwelijke rollen in verschillende Iraanse toneelstukken van de afgelopen honderd jaar. De tekst verweeft theater en autobiografie door middel van een reeks gedistilleerde lichaamsgebaren die geweld articuleren in taal, op het podium en in de sociale ruimte. De lezing wordt gevolgd door een gesprek tussen Azade Shahmiri, Nasrin Tabatabai en Babak Afrassiabi.

Lezing en gesprek, Pages Magazine special issue nr. 11

02.06.2023, 20:15 in Les Brigittines (foyer)
Vrije toegang
Met Azade Shahmiri, schrijfster, theatermaakster en medewerkster van Pages, Nasrin Tabatabai, Babak Afrassiabi, kunstenaars en redacteurs van Pages.

Stemloosheid van Azade Shahmiri werd gecoproduceerd en ging in première op Kunstenfestivaldesarts 2017. Ze maakte ook deel uit van het residentie- en reflectieprogramma tijdens Kunstenfestivaldesarts 2016. Pages magazine nummer 2, Play and Location werd geproduceerd door Kunstenfestivaldesarts in 2004.

website by lvh