01.06.2023

Slotakkoord en feest

We sluiten deze magische editie af met een terugkeer naar beweging, het lichaam en de relatie met de blik in een variététheater, een performatief protest op rolschaatsen, de closing talk van de Free School - en de deuren wijd open voor twee bruisende feestjes.

In het weelderige Théâtre Royal des Galeries herinnert een laatste première ons vanavond aan een tijd waarin gekleurde artiesten exotische kostuums moesten aantrekken om een plaats op het podium te krijgen: EXÓTICA. In een spectaculair decor neemt Amanda Piña ons mee op een choreografische zoektocht gewijd aan de dekolonisatie van kunst. In een dialoog met hun spirituele voorouders creëren de dansers een sensuele aanroeping, een erotische viering, een uitbundig ritueel... waarin ze de vergeten en door de Europese canon uitgewiste kunstenaars oproepen.

Een tentoonstelling van objecten, een verzameling Indiase protestliederen, een performance op rolschaatsen: Amol K Patil bundelt zijn krachten met een Brussels feministisch skatercollectief om precaire arbeidsomstandigheden aan te klagen. Nu zaterdag 03.06 vanaf 15.00 uur infiltreren ze de publieke ruimte met Black Masks on Roller Skates - een reizende performance rond het Ursulinen skatepark.

Het slotweekend staat in het teken van gratis activiteiten. Op vrijdag 02.06 nodigen we je uit voor een lezing en gesprek met kunstenares Azade Shamiri ter gelegenheid van de publicatie van het speciale nummer 'Stage So Near So Far' van het kunsttijdschrift Pages. Ondersteund door kunstenfestivaldesarts laat het ons kennismaken met acht vrouwelijke auteurs uit de Iraanse scene. Op zaterdag 03.06 om 18.00 uur modereren de docenten van de Free School een open discussie om samen de ervaringen van kennisoverdracht en integratiepraktijken tijdens de polyfone taalcursussen te evalueren.

Tussen nu en zaterdag kan je nog optredens meepikken van Victoria LomaskoÇa marcheAnne Teresa de Keersmaeker en Kepler-452.

En na 24 dagen theater, dans, performances, exposities, lezingen, workshops, ontdekkingen, geprikkelde nieuwsgierigheid, uitwisselingen, 360 graden kunst… en natuurlijk alle wilde feesten in het weekend, is het tijd om met ons in de festivalstemming te komen voor het eindfeest in Les Brigittines en ons legendarische slotfeest in het Théâtre National! Tip: kom vroeg, de toegang is gratis.

website by lvh