26.06.2024

Rond de keukentafel: een podcast over de Free School

Tijdens de workshops en discussies van de Free School: Around the kitchen table hebben we een microfoon neergelegd om de woorden van de kunstenaars, deelnemers en denkers te registreren. Met o.a. Sara Ahmed, Silvia Federici, Anna Rispoli, Territorio Doméstico en La Ligue des travailleuses domestiques sans papiers (CSC Brussel). Het resultaat is een 3-delige podcast.

In het kader van de Free School 2024 nodigde Kunstenfestivaldesarts kunstenaars, denkers en activisten uit om de ruimte van de keukentafel in vraag te stellen. Een plek waar we samen eten, een plek waar verhalen samenkomen, maar ook een centraal punt van onzichtbare huishoudelijke arbeid. Deze podcast bestaat uit fragmenten van lezingen, workshopdiscussies en momenten van vreugdevol activisme. De podcast is gewijd aan de feministische strijd rond de keukentafel: met discussie over institutioneel geweld, het vinden van queer strategieën tegen vijandige structuren, en met het vechten voor een waardig en vreugdevol leven als dat je ontzegd wordt.

Deze podcast bevat gesprekken met huishoudelijk werkers en deelnemers aan A life worth living: a workshop on struggle, care and joy, een vierdaagse school opgezet door Anna Rispoli. In dit project werden verzetsstrategieën en -instrumenten ontwikkeld met huishoudelijk werkers voor het representeren en ensceneren van hun strijd, voor het opeisen van hun rechten en voor het vechten met vreugde als politiek wapen. De podcast eindigdt met de lezing van feministisch auteur Sara Ahmed die verschillende soorten tafels gebruikt als metafoor om onze relatie met macht te bevragen.

  1. Silvia Federici & Territorio Doméstico – Without us, the world does not move (EN)
  2. La Ligue des Travailleuses domestiques sans papiers & Territorio Doméstico – Qui prend soin de celles qui prennent soin ? (FR)
  3. Sara Ahmed – Setting the Table: Reflections on How Tables Matter (EN)

Luister naar de podcast op Spotify of Apple Podcast.


Montage en productie: Leslie Doumerx | Mixing: Arthur Lacomme | Jingle: Madame Patate | Extra geluidsopname: Colettes!
Met de deelname van Territorio Doméstico, La Ligue des travailleuses domestiques sans papiers (CSC Brussel), Sara Ahmed, Silvia Federici and Anna Rispoli
Met dank aan: Anna Poels, Anna Rispoli, Teresa Gentile, Lisa Coppi, Magali Verdier, Anna Brotman-Krass
In het kader van Kunstenfestivaldesarts 2024 - Free School: Around the kitchen table

 

website by lvh