29.11.2023

29 november: Wereldwijde lezing van de Gaza Monologen. Laten we samen solidair zijn met het Palestijnse volk

Kunstenfestivaldesarts geeft gehoor aan de dringende oproep van ASHTAR Theatre om De Gaza Monologen publiekelijk voor te lezen of op te voeren op 29 november 2023, Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk.

De theatertekst De Gaza Monologen bestaat uit 31 monologen van kinderen en jongeren die vertellen wat hen overkwam tijdens de oorlog in Gaza in 2008 en 2009. Tragisch genoeg zijn deze monologen vandaag de dag nog steeds actueel. Ze belichten de verschrikkingen, hoop en veerkracht van het Palestijnse volk en verheffen de stemmen van kinderen in Gaza.

ASHTAR Theatre lanceerde, vanwege de gruwelijke oorlog die plaatsvindt in Gaza, een dringende oproep aan burgers en theatermakers over de hele wereld om De Gaza Monologen publiekelijk voor te lezen of op te voeren op 29 november 2023, de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk.

Kunstenfestivaldesarts geeft samen met Erasmushogeschool Brussel, Het TheaterFestival en Gouvernement gehoor aan deze oproep door een videoreeks te publiceren met 8 van de monologen, gebracht door Aya Sabi, Ele & Minne Huysmans, Dounia Mahammed, Nata Mandaria, Nora Eissa & Veerle Bryon, Insaf El M'Rabet, Rashif El Kaoui en Yousra Benfquih.

Een overzicht van alle lezingen is te vinden op state-of-the-arts.net.

Als internationaal kunstenfestival is het onze opdracht kunstenaars aan het woord te laten en de wereld van vandaag te benaderen vanuit een pluraliteit van perspectieven. De gruwelijke ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden zijn uitzonderlijk door de omvang die ze aannemen en het gevolg van een decennialang beleid van ontzetting en ontheemding dat we met klem veroordelen. We betreuren de doelbewuste aanvallen op onschuldige burgers en roepen mee op tot een permanente verlenging van het staakt-het-vuren als een eerste stap voor de toekomst van deze regio.

Als artistiek platform dat in Brussel opereert, zijn we ook bezorgd over de bedreiding van het democratisch debat in Europa: het niet uitnodigen van Palestijnse kunstenaars, het monddood maken van legitieme kritiek, uitingen van Islamfobie en de heropleving van Antisemitisme.

Een bevolking mag nooit gereduceerd worden tot een politieke organisatie; een geloof mag nooit gereduceerd worden tot een politiek orgaan; artiesten mogen nooit gereduceerd worden tot hun land, hun afkomst of hun religieuze overtuiging. We vragen onze autoriteiten actie te ondernemen en roepen culturele instellingen op om onze ruimte te blijven verdedigen als een ruimte waar kritiek en dissonante stemmen hun plaats vinden.

Meer info over de Gaza Monologen
Solidariteits Manifestation Solidarité & Club Caddy: Elke dag van 17u30 tot 18u30 in het Centraal Station in Brussel

website by lvh