25 — 30.05
Tijdens de Free School organiseren we elke dag bij valavond de Fireflies Conversations, een reeks van zes gratis talks. Poëzie, muziek en reflectie staan centraal. Elias Sanbar en Mayya Sanbar starten met een gesprek over Palestijnse poëzie als antwoord op vernietiging. Op dag 2 mondt het Ònfalo project uit in een wetenschappelijke lezing en een experimenteel concert waarbij het publiek wordt ondergedompeld in de wonderlijke geluidswereld van Brusselse insecten. De derde avond brengt Georges Didi-Hubermann een lezing over Pasolini en vuurvliegjes. De dag nadien heeft het collectief Archivo de la Memoria Trans het over het archief als verzetsmiddel. Op dag 5 verzorgt artieste en filosofe Elizabeth Povinelli een poëtische lecture-performance rond het uitdoven van sterren, gevolgd door een gesprek met filosoof Federico Campagna. De laatste Fireflies Conversation brengt Lia Rodrigues en Selvagem samen voor een gesprek over hoe de kennis van natuur en lichaam onderling verbonden zijn.
Elias Sanbar & Mayya Sanbar
25.05, 18:00—19:30 | Frans
Elias Sanbar (°1947, Haifa) is één van de belangrijkste hedendaagse Arabische schrijvers en historici, vertaler van het werk van Mahmoud Darwish en ook ambassadeur van Palestina bij UNESCO. Hij was medeoprichter en hoofdredacteur van de Revue d'études palestiniennes, één van de meest gerespecteerde publicaties over Palestina. Samen met actrice Mayya Sanbar, zijn dochter, zal hij een reeks gedichten voordragen en in gesprek gaan over poëzie en de situatie in Palestina. Na de ontroerende poëzielezing vorig jaar in Maison poème, is het festival verheugd hen opnieuw te mogen verwelkomen.
Ònfalo concert-conference
26.05, 18:00—19:30 | Engels
Muzikanten Enrico Malatesta en Attila Faravelli verdiepen zich samen met onderzoeker Juan José López Díez in de manier waarop insecten met elkaar communiceren door bladeren te laten trillen. Ze begeleiden groepen op wandelingen door groene ruimtes in de stad en registreren met laservibrometers deze nauwelijks waarneembare geluiden. Halfweg tussen lezing en concert presenteren ze een montage van geluidsopnames en wetenschappelijke inzichten, een verrassende vorm die het publiek uitnodigt om kennis te maken met het onzichtbare leven om ons heen.
Georges Didi-Huberman
27.05, 18:00—19:30 | Frans
In 2009 schreef de Franse kunsthistoricus en filosoof Georges Didi-Huberman La survivance des lucioles. Pasolini dacht aan het eind van zijn leven dat de vuurvliegjes waren verdwenen, maar volgens Didi-Huberman leven ze ondanks alles voort: tegenover macht staan nog steeds hoop en verzet. Via een lezing van Dante, Pasolini, Walter Benjamin en anderen probeert hij deze broze lichtjes te begrijpen en laat hij de vuurvliegjes oplichten in actuele voorbeelden van verzet. Hun lichtende aanwezigheid staat tegenover de kunstmatige schittering die ooit dictators omringde en tegenwoordig van elk scherm afstraalt. Een bescheiden maar noodzakelijk signaal van hoop.
Archivo de la Memoria Trans
28.05, 18:00—19:30 | Spaans, Engels
Archivo de la Memoria Trans wijdt zich aan het bewaren en in ere houden van de verhalen van transgemeenschappen via het aanleggen van een alternatief archief, een krachtig signaal tegen onzichtbaarheid en stigmatisering. Tijdens deze talk stellen ze vragen bij de veronderstelde autoriteit van traditionele archieven en gaan ze in gesprek over hoe archieven ook functioneren als machtsmechanismen, en de manieren waarop ze gereclaimd kunnen worden voor radicale herbestemming en verzet tegen verdwijning. Een dialoog over herinnering, representatie en archiveringspolitieken.
Elizabeth Povinelli & Federico Campagna
29.05, 18:00—19:30 | Engels
In deze lecture-performance, gecreëerd voor de Free School, focust Elizabeth Povinelli op de geleidelijke verdwijning van sterren door lichtvervuiling en het verlies van een magische relatie met het hemelgewelf. Ze gaat in gesprek met Federico Campagna, auteur van o.a. Prophetic Culture en Technic and Magic waarin hij een radicale heroverweging van de werkelijkheid voorstelt als antwoord op de moderne ondergang. Samen werpen ze een nieuw licht op de manieren waarop we de kosmos waarnemen en ervaren in een tijdperk van verdwijning.
Selvagem & Lia Rodrigues
30.05, 18:00—19:30 | Frans, Portugees
Hoe verhouden beweging en kennis zich tot elkaar? Selvagem is een initiatief dat inheemse kosmologieën en artistieke praktijken met elkaar verweeft, en de nadruk legt op onderlinge verbondenheid en de vitaliteit van de natuur. Lia Rodrigues is een choreografe die bekendstaat om haar politieke en poëtische werk waarin dans belichaming wordt van verzet, vaak in samenwerking met gemarginaliseerde gemeenschappen in Brazilië. Ze gaan in gesprek over hoe zowel een lichaam als een bos herinneringen, geschiedenis en het potentieel voor transformatie in zich dragen. Een uitwisseling waarin onderwijs, belichaming en artistieke praktijk worden heroverwogen als instrumenten voor radicale transformatie.
25.05
- 18:00 → 19:30
- Elias Sanbar Mayya Sanbar
- Frans
26.05
- 18:00 → 19:30
- Ònfalo
- Engels
- concert-conference
27.05
- 18:00 → 19:30
- Georges Didi‑Huberman
- Frans
28.05
- 18:00 → 19:30
- Archivo de la Memoria Trans
- Spaans, Engels
29.05
- 18:00 → 19:30
- Elizabeth Povinelli Federico Campagna
- Engels
30.05
- 18:00 → 19:30
- Selvagem Lia Rodrigues
- Frans, Portugees
Presentatie: Kunstenfestivaldesarts, AFIELD, Beursschouwburg
In samenwerking met AFIELD (copresentatie van Archivo de la Memoria Trans, Elizabeth Povinelli & Federico Campagna and Selvagem & Lia Rodrigues) en WIELS (copresentatie van Elizabeth Povinelli & Federico Campagna)
Met de steun van het Instituto Italiano di Cultura in Brussel (Ònfalo)
