27 — 29.11.2020

cancelled

Radouan Mriziga Brussel

Ayur

dans

KANAL-Centre Pompidou

€ 10

Vanwege de SARS-CoV-2 crisis werden wij genoodzaakt dit project te annuleren.

De moderniteit heeft een enorme impact gehad op het vormgeven van samenlevingen en het bepalen van wat we als kennis beschouwen: in dit proces werden inheemse en populaire kennisvormen vaak consequent vernietigd. Toch beïnvloeden deze uitgewiste verhalen nog steeds het heden, zowel op een lokaal als globaal niveau. Ayur is een danssolo gemaakt door Radouan Mriziga, een danser en choreograaf die zijn geboortestad Marrakech inmiddels inruilde voor Brussel. Het is het tweede deel van een trilogie over de semantiek en mythologieën van de Imazighen, de inheemse bevolking van Noord-Afrika. In het drieluik staan vrouwelijke figuren centraal, als bewakers van de Amazigh-kennis. Door een solo te creëren voor Sondos Belhassen, zijn danslerares toen hij nog in Tunis woonde, huldigt Mriziga het idee van kennisoverdracht. De choreografie ontstaat tussen het ritme van haar lichaam en dat van de tekst, geschreven door dichteres Lilia Ben Romdhane en rapper Mahdi Chammen ‘Massi’. Tanit is de godin die in het oude Carthago werd geassocieerd met de maan. Opgevoerd in KANAL, terwijl de nacht van de stad door de vensters binnenvalt, wordt Ayur een choreografische ruimte waarin een nieuw reflectieparadigma over het verleden vorm krijgt, met het oog op een meer inclusieve toekomst.

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts-KANAL – Centre Pompidou in het kader van News From Home

Concept en choreografie: Radouan Mriziga

Door en met: Sondos Belhassen

Amazigh onderzoeksondersteuning: Hajar Ibnouthen

Tekst: Lilia Ben Romdhane & Mehdi Chammem « Massi »

Muziek: Mehdi Chammem « Massi »

Kostuums: Anissa Aida

Scenografie: Radouan Mriziga in samenwerking met Flayou

Architect: Flayou

Video: Pragma Studio

Artistiek assistent: Maïté Jeannolin

Productie: Dream City (Tunis – TN)

Coproductie: L'Art Rue - الشارع فن (Tunis – TN), Moussem – Nomadic Arts Centre (Brussels – BE) & Festival de Marseille (Marseille – FR)

Management, promotie en distributie: Something Great (Berlin – DE)

Administratie: A7LA5 (Brussels – BE)

Productie assistant: Synda Jebali

Vertaling: Marwa Manaï, Lilia Ben Romdhan & Mahdi Chammem

Met steun van: Fondation DOEN, i-Portunus & Mairie de Tunis

Technische partner: SYBEL Light & Sound

Met dank aan: DEBO, Cyrine Boujila, Nawal Laroui, Leila Sebai, Manel Mahdouani, Mohamed Khalfallah, Zoubeir Mouhli, Wajdi Borji, Mehdi Ben Temessek & Ghilen Agrebi

website by lvh