18 — 20.05.2018

Gwendoline Robin Brussel

A.G.U.A.

performance — premiere

Les Halles de Schaerbeek

⧖ 1h20 | € 16 / € 13 (-25/65+) | Standing / no seats | Meet the artist after the performance on 19/05

De sculpturale performances van Gwendoline Robin verbinden het lichaam met de natuurelementen vuur, aarde, water en lucht. In haar nieuwe creatie A.G.U.A. activeert ze samen met danseres Louise Vanneste verschillende installaties, opgesteld rond een groot wateroppervlak. Via vluchtige, menselijke acties en natuurlijke reacties raakt het steriele landschap verstoord. Geluid, beweging en materie wekken een reeks tableaus tot leven – trillend, kokend of explosief. Robin associeert kunst met wetenschap en verkent de fysieke staat van stoffen en materie. Haar interventies dragen een hernieuwde relatie tussen mens en omgeving in zich, al is de dreiging van vervuilende schoonheid en onherstelbare verandering nooit veraf…

read more

Gwendoline Robin, een visuele en performancekunstenaar gevestigd in Brussel, heeft een internationale reputatie ontwikkeld met haar werk, dat de verhouding tussen mens en natuur verkent. Haar nieuwste creatie A.G.U.A. gaat die confrontatie met de natuur opnieuw vol aan.

Gwendoline Robin In de visuele kunsten zie je zelden hoe de kunstenaar te werk gaat. Ik dacht dat het interessant zou zijn om dat aspect ook eens te tonen. Zo kwam ik ertoe om een performance aan mijn werk toe te voegen. Het publiek wordt op die manier een actieve getuige.  

Je werk staat op een kruising tussen het beeldhouwkundige en het performatieve, het poëtische en het wetenschappelijke. Je deinst (soms letterlijk) niet terug van een beetje vuurwerk.

GR
Ik heb altijd graag met materialen gewerkt die je niet helemaal kunt controleren. De uitvoeringen hebben vaak een verband met natuurlijke elementen als water, vuur of aarde. Vulkanen, geisers, de woestijn: het zijn allemaal inspiraties. De bescheiden positie van de mens ten opzichte van die sterke elementen is een leidraad doorheen mijn performances. 

Enkele van je reizen hebben ook een rol gespeeld bij de creatie van A.G.U.A.

GR
Toen ik de Atacamawoestijn in Chili doorkruiste, een van de droogste plaatsen ter wereld, kreeg ik het idee om het beeld te gebruiken van een immense vlakte waar water zeer schaars en kostbaar is. Er bestaat ook een interessante film over de Atacamawoestijn: Nostalgia de la Luz van Patricio Guzmán. Die maakt de link tussen de woestijn en sterrenstof en kometen die hun sporen hebben nagelaten op de aarde. Op het Punta Arenasfestival in Patagonië raakte ik ook gefascineerd door de verhalen over uitgestorven inheemse volkeren, van wie de rituelen en liederen nog altijd getuigen van hun harmonieuze relatie met de natuur.

Stemmen voegen ook een extra laag aan de performance toe, met ondermeer de danser Louise Vanneste.

GR
We zijn geen zangers, dus de klanken die we voortbrengen zijn meer een vage herinnering aan de liederen van de oude volksstammen. Louises aanwezigheid helpt om de eenzaamheid van die grote vlakten echt tot leven te roepen.

Ten slotte is er ook een subtiel verband met de wetenschap, want het Festival de Liège heeft Robin in contact gebracht met professoren in de oceanologie en astronomie, die haar allerlei  instrumenten en technieken hebben bijgebracht. 

(MB, Bruzz)

Concept, regie & choreografie

Gwendoline Robin
 

Assistentie choreograie & dramaturgie

Ida De Vos
 

Artistiek advies & belichting

Simon Siegmann
 

Met

Gwendoline Robin & Louise Vanneste
 

Stemonderzoek

Kadi Abdelmalek
 

Wetenschap medewerker

Hervé Caps
 

Video

Sylvestre Gobart
 

Fotografie

Jorge de la Torre
 

Presentatie

Kunstenfestivaldesarts, Les Halles de Schaerbeek
 

Productie

Kunstenfestivaldesarts, S.T. 10-13
 

Uitvoerende productie

Entropie Production
 

Met

Grand Studio
 

Coproductie

FAR° Festival des Arts Vivants, Les Halles de Schaerbeek, Le Vivat Scène conventionnée d’Armentières, NEXT vzw, Théâtre de Liège dans le cadre du Festival Impact, La Coop asbl
 

Partners

Grand Luxe Ballet de l’Opéra national du Rhin, Kunstencentrum BUDA, La Bellone – Maison du Spectacle, Université de Liège
 

Met de steun van

Cocof – Scènes Chorégraphique, Commission Interdisciplinaire Fédération Wallonie-Bruxelles, Shelterprod, Taxshetler‧be, ING & Taxshelter of the Belgian Federal Government

website by lvh