18 — 22.05.2016

El Conde de Torrefiel Barcelona

GUERRILLA

performance — premiere

Beursschouwburg

Frans, Nederlands | ⧖ 1h30 | € 16 / € 13 | Meet the artists after the performance on 19/05

El Conde de Torrefiel was een van de revelaties van het Kunstenfestivaldesarts in 2015. Dit jaar komen de jonge Spanjaarden opnieuw naar Brussel met de wereldpremière van GUERRILLA. Dit nieuwe stuk stelt de toekomst van een generatie jonge Europeanen in vraag. We volgen een groep jonge mensen die deelnemen aan schijnbaar banale activiteiten: een tai-chiles, een conferentie, een avondje uit. Ze lijken ontspannen en zelfzeker. De handelingen op scène zijn harmonieus, onschuldig… en kunstmatig. De bonte diversiteit van de groep legt de persoonlijke ideeënwereld van de spelers het zwijgen op, terwijl we op het achterplan hun gedachten kunnen lezen. In deze schijnbaar veilige en vredige situatie torpedeert GUERRILLA onophoudelijk onderdrukte impulsen, obscene fantasieën en gewelddadige denkbeelden in de richting van het publiek. Een zwarte komedie over beklemming en bewustwording.

read more

GUERRILLA

GUERRILLA toont de verwarde en tegenstrijdige innerlijke wereld van een groep mensen die op hetzelfde moment leven, bewegen in de straten van dezelfde stad, het collectieve bewustzijn van hetzelfde continent delen en in meer of mindere mate door dezelfde consequenties beïnvloed worden. Toch weten ze niet hoe ze moeten omgaan met de wereld die sinds het begin van de 20ste eeuw enorm is veranderd en een constant behoefte heeft aan nieuwe regels, symbolen en middelen voor hun interpretatie. Dit is de reden waarom we ons, net als in een echte guerrillaoorlog, opdelen in kleine groepen. Dag na dag dwalen we rond in dezelfde oude historische ruïnes op zoek naar nieuwe goden, nieuwe vijanden en nieuwe antwoorden, in de hoop om een betekenis of andere waarheden te vinden die alles voor eens en altijd zullen laten verdwijnen, zodat we telkens opnieuw de geschiedenis van Europa kunnen afbreken en weer opbouwen.

GUERRILLA is de subtiele, georganiseerde oorlog die in het hoofd van elk individu in een menigte plaatsvindt. Een ogenschijnlijk eenvoudige situatie verwijst – wanneer we tussen de regels door lezen – naar meervoudige leefwerelden. Als golven op de oceaan maken al deze mensen deel uit van dezelfde groep, maar hun spontane gedachten en ideeën, hun verleden en hun dromen bakenen een landschap af dat multi-omstandig, tegenstrijdig en expansief is. Dit alles in tegenstelling tot het schijnbaar eenvoudige, onveranderlijke beeld van vrije tijd en ontspanning dat we te zien krijgen op het podium. De geprojecteerde tekst boven de hoofden van de deelnemers is de rode draad die de gedachten, verlangens en herinneringen van deze mensen weergeeft. De tekst volgt de verwarde en complexe kaart van een landschap dat op het eerste zicht sereen lijkt. Er is geen duidelijk conflict op het podium, de strijd vindt plaats in de hoofden van de deelnemers. En langs deze innerlijke grenzen, waar de vrijheid uiteindelijk in opgesloten zit, woedt een oorlog van ideeën die elke dag ontwaakt en elke nacht weer gaat slapen en nooit opgelost raakt. GUERRILLA observeert de spanningen in Europa: opruiende gedachten ontstaan vanuit een comfortzone; liefde die te gemakkelijk afgeleid wordt; de overdreven productiviteitsdrang van de dag; de onophoudelijke aanwezigheid van de geschiedenis; individuele oplossingen voor collectieve problemen; materialistisch polytheïsme; het eeuwige dilemma tussen gevoel en rede… Als alles in een schijnbare staat van vrede en veiligheid verloopt, hoe komt het dan dat we in ons hoofd alles en iedereen de oorlog verklaren?

Een elektronisch muziekconcert, een tai chi-klas en een conferentie: dat zijn de afzonderlijke delen van het stuk. De handelingen vinden plaats in de nabije toekomst, in drie verschillende steden. De deelnemers dansen, praten en luisteren. En de geschreven tekst, geladen met de meest intieme gedachten van deze mensen die zijn opgelost in de onveranderlijke massa van de menigte, wordt vergeleken met en bovenop het ritmische beeld dat zij projecteren.

Het stuk werd geschreven door fictieve en documentaire teksten samen te brengen. De documentaire tekst is gebaseerd op een reeks interviews die vooraf werden gevoerd met een groepje mensen die zich op hetzelfde moment en op dezelfde plaats – in dit geval de stad Brussel – bevonden. Het is een documentair drama, gebaseerd op de samenwerking tussen het gezelschap en de deelnemers. Het is de eerste keer dat het gezelschap op deze manier werkt.

Tekst & ontwikkeling

El Conde de Torrefiel

Regie & dramaturgie

Tanya Beyeler & Pablo Gisbert

Assistent

Nicolas Chevallier

Tekst

Pablo Gisbert, in samenwerking met de performers

Belichting

Ana Rovira

Decor

Blanca Añón

Klank

Adolfo García Fernández

Choreografieassistent

Amaranta Velarde

Muziek

Pink Elephant on Parade

Performers

Adele Vandroth, Agathe Mez, Alexandre Magnin, Anna Julia Feijo do Amaral, Annalisa Parziale, Antoine Neufmars, Arantza Munoz, Aurélia Monfort, Barbara Pereyra, Camille Lemonnier, Capucine Ferry, Catarina Vieira, Catherine Scholzen, Carla Gillespie, Cécile Créspi, Charlotte Carmona, Christophe Jaccard, Cindy Defise, Costanza Favelli, Diego Ignacio Olea, Dorothée Battle, El Mir Taoufik, Elise Peroi, Farid Al Aflak, Floriane Jamar, Irène Chamorro, Iris Julienne, Isabelle Vander Stockt, Jan Ockerman, Jean Coërs, Jerome Poloczek, Jorge Enrique Guevara Larotta, Julia Stehling, Julie Dupraz, Juliette Van Peteghem, Keyna Nara, Laida Aldaz Arrieta, Laura Gaggiottini, Laura Gonzalez Jimenez, Lauren Lenoir, Leone Dethier, Lili Rampre, Lola Chuniaud, Louise Mestrallet, Lucia Sauro, Malika Temoura, Manon Juszczak, Maria Ivorra Ruiz, Marie Trossat, Marija Baranauskaite, Mathilde Layrac, Maurilio Correnti, Mélina Van Hoof, Melodie Meeuws, Mireya Arauzo, Natasha Padilha, Nina Greta Salomé, Paul Duru, Pauline Allié, Peggy Green, Prince Youmle, Rabia Benkh, Renata Kambarova, Robin Yerles, Said Abitar, Sarah Maystadt, Saskia Van Kampen, Silvio Palomo, Sofia Kakouri, Sophie Delacollette, Soumaya Abouda, Stefania Occhionorelli, Stefka Sbenisheva, Stephanie Scultore, Ursula Vandenberghe, Valentina Stepanova, Vincent Hsueh Cheng-wen, Vinicius Coelho, Wannus Vander Bauwheden, Xavier Delacollette

Franse vertaling

Marion Cousin

Dramaturgisch advies

Roberto Fratini

Presentatie

Kunstenfestivaldesarts, Beursschouwburg

Productie

El Conde de Torrefiel (Barcelona)

Uitvoerende productie

Kunstenfestivaldesarts

Coproductie

Kunstenfestivaldesarts, steirischer herbst festival (Graz), Noorderzon Performing Arts Festival (Groningen)

Met de steun van

Graner, Centre de creació (Barcelona), ICEC – Generalitat de Catalunya, INAEM, Ministerio de Cultura de España

Voorstelling in Brussel met de steun van

Cultural Office of Spanish Embassy in Brussels

Project gecoproduceerd door

NXTSTP, met de steun van het Cultuurprogramma van de Europese Unie
 

website by lvh