Noé Soulier, Thea Djordjadze, Karl Naegelen Angers-Berlijn

Noé Soulier is geboren in Parijs in 1987 en studeerde dans aan het Conservatoire Supérieur National Musique et Danse de Paris, aan het École Nationale de Ballet in Canada en aan P.A.R.T.S. in Brussel. Hij behaalde een master in de filosofie aan de Sorbonne Universiteit (Parijs IV) en nam deel aan het residentieprogramma van Palais de Tokyo, Le Pavillon. In 2010 werd hij laureaat van de eerste prijs van de wedstrijd Danse Elargie, georganiseerd door het Théâtre de la Ville en le Musée de la Danse. Van 2015 tot 2019 was hij kunstenaar in residentie aan het Centre National de la Danse in Pantin. Zijn werk werd mogelijk gemaakt door onder andere het Festival d’Automne à Paris, het Kaaitheater, Tanz im August/HAU Berlijn, Théâtre National Chaillot, Centre Pompidou, PACT Zollverein Essen, Tanzquartier Vienna, Teatro Municipal Porto, CDCN Toulouse. Hij is choreograaf van de voorstellingen voor het Ballet du Rhin (D’un pays lointain, 2011), le Ballet de Lorraine (Corps de ballet, 2014), Fondation Louis Vuitton (Movement materiel, 2014), Los Angeles Dance Project (Second Quartet, 2017), en het Ballet de l’Opéra van Lyon (Self Duet, 2021). In juli 2020 werd hij directeur van CNDC Angers.

Thea Djordjadze is een Georgische kunstenares geboren in Tbilissi in 1971. Ze woont en werkt in Berlijn. Vanuit een persoonlijk poëtisch universum, maakt ze beeldhouwwerken en installaties. Haar werk baadt in historische, muzikale en literaire referenties, vertrekkend van visuele Georgische tradities naar de internationale avant-garde uit het begin van de 20e eeuw. Haar praktijk wordt gekenmerkt door fragiliteit en procesmatigheid en ontbindt het idee van kunstwerk als vaste entiteit. De toeschouwers worden uitgenodigd om in het werk te treden, daar haar installaties ambigue interieurs zijn. Ze functioneren niet volgens de gebruikelijke regels en conventies maar wel werpen ze subtiel vragen op over onze perceptie van de ruimte. Haar werk was te zien naar aanleiding van een aantal belangrijke solo- en groepstentoonstellingen.

Karl Naegelen is een Franse componist geboren in 1979. Zijn muziek spruit voort uit een geduldige zoektocht naar geluidskwaliteit, gestimuleerd door directe samenwerking met muzikanten. Hij studeerde componeren aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon en werd laureaat aan de Fondation Salabert. Hij is actief lid van het collectief en Europees label Umlaut, dat muzikanten verenigt die hedendaagse schrijf- en improvisatiepraktijken onderzoeken. Karl Naegelen schreef voor verschillende orkesten over de hele wereld en voor verschillende settingen. Hij verkiest langdurige samenwerkingen.

Ictus is een Brussels hedendaags muziekgezelschap, dat sinds 1994 onder één dak huist met de dansschool P.A.R.T.S. en het gezelschap Rosas (geleid door Anne-Teresa De Keersmaeker). Met Rosas zette Ictus veertien producties op, van Amor Constante tot Repertoire Evening. Het gezelschap werkte daarnaast met andere choreografen, zoals Wim Vandekeybus, Maud Le Pladec, Noé Soulier, Eleanor Bauer, Fumiyo Ikeda. Ictus is een vast collectief bestaande uit een twintigtal muzikanten (onder wie orkestleider Georges-Elie Octors). Ictus koos vanaf het prille begin voor het gemengde statuut van "elektrisch orkest", door bijvoorbeeld een klankingenieur aan te werven als instrumentalist. Ictus stelt elk jaar een seizoensprogramma samen, met de partners Kaaitheater en Bozar. Hierdoor kan het experimenteren met nieuwe programma's voor een breed publiek dat houdt van theater, dans en muziek. Ictus verkent verder nieuwe formats en luistercontexten: heel korte of heel lange concerten, verrassingsprogramma's (de Blind Dates in Gent), becommentarieerde concerten, concerten/festivals waarbij het publiek zich vrij kan bewegen tussen de podia (de befaamde Liquid Rooms die in heel Europa werden gespeeld). Ictus geeft muziek uit via zowel het label SubRosa als het platform Bandcamp en documenteert ook werk op een Youtube-kanaal. Tenslotte leidt Ictus een studiecyclus: een Advanced Master in de vertolking van hedendaagse muziek in samenwerking met de School of Arts in Gent.
 

website by lvh