11.04.2025
Oproep kandidatuur: Kunstenfestivaldesarts zoekt een Artistieke Directie (V/M/X)
Kunstenfestivaldesarts is een internationaal podiumkunstenfestival dat in het teken staat van hedendaags theater en dans, performance en beeldende kunst. Het festival vindt elk jaar plaats in Brussel, gedurende drie weken in mei.
Het festival werd opgericht door Frie Leysen in 1994, in 2007 trad Christophe Slagmuylder aan als artistiek directeur. Sinds 2019 bestaat de artistieke directie uit het duo Dries Douibi en Daniel Blanga Gubbay, samen met zakelijk leider Frederik Verrote vormen zij vandaag de directie van Kunstenfestivaldesarts. Dries Douibi en Daniel Blanga Gubbay kondigden begin 2025 aan dat ze hun mandaat als artistieke directie na de festivaleditie 2026 zullen neerleggen.
De nieuwe artistieke directie zal vanaf 1 januari 2026 het programma van editie 2027 voorbereiden. We zijn op zoek naar een artistieke directie die de verworvenheden van het festival goed kent en aanvoelt, en bereid is om het onderzoekende en vernieuwende karakter ervan verder uit te bouwen. Men kan als individu of als duo kandideren; kandidaturen van collectieven worden niet in overweging genomen.
Kunstenfestivaldesarts is een bicommunautaire organisatie, als internationaal festival in Brussel wordt het festival ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap, de Franstalige Gemeenschap en het Brusselse Gewest. Kunstenfestivaldesarts werkt samen met Frans-, Nederlands- en anderstalige culturele partners. De medewerkers zijn tweetalig (FR/NL). De artistieke directie beschikt over een gedegen talenkennis van Frans en Nederlands om met deze overheden, partners en medewerkers te kunnen overleggen. De artistieke directie spreekt uiteraard ook vlot Engels.
Functiebeschrijving
De artistieke directie vervult een managementfunctie en een artistieke functie.
Management:
- De artistieke directie leidt samen met de zakelijke leiding de organisatie en het team, zij leggen als co-directie samen verantwoording af aan de raad van bestuur voor het gevoerde beleid;
- De artistieke directie is samen met de zakelijke leiding verantwoordelijk voor de relatie met de overheden, voor het opstellen van de beleidsplannen en subsidiedossiers;
- De artistieke directie bewaakt de rol van het festival in de stad Brussel, zorgt voor de artistieke partnerschappen die nodig zijn om het festival in de stad te realiseren en garandeert de constante dialoog met de culturele actoren van de hoofdstad.
Artistieke leiding:
- De artistieke directie bepaalt, binnen de missie, het profiel en de artistieke inhoud van het festival, ze stelt elk jaar het artistieke programma samen en de daaruit voortvloeiende extra activiteiten;
- De artistieke directie bepaalt de positie van het festival op de internationale scene en zorgt voor de nodige artistieke partnerschappen om de internationale dynamiek van het project te waarborgen;
- De artistieke directie zorgt voor een sterke en duurzame link tussen het festival en de artistieke scene in Brussel, Vlaanderen, Wallonië en de rest van de wereld.
Gewenste vaardigheden en ervaring
Management expertise:
- De artistieke directie beschikt over goede managementvaardigheden en is in staat om samen met de zakelijk leider/co-directeur leiding te geven aan team en organisatie.
- De artistieke directie beschikt over sterke sociale vaardigheden en is in staat om als empathisch leider en coach een dynamisch en betrokken team te leiden en begeleiden. Als co-directeur is de artistieke directie mee verantwoordelijk voor een menselijk en duurzaam personeelsbeleid, gebaseerd op respect voor het welzijn van de medewerkers en de diversiteit in het team.
- De artistieke directie is mee verantwoordelijk voor de relaties met sponsors en partners en zorgt zo mee voor een gezond financieel beleid van de organisatie.
- De artistieke directie beschikt, bij het begin van haar mandaat, over een gedegen kennis van de twee officiële talen in Brussel (NL/FR) en Engels.
Artistieke expertise:
- De artistieke directie heeft solide ervaring op het gebied van hedendaagse artistieke creatie, productieprocessen, presentatie van kunstenaars en kritische analyse. Deze ervaring hoeft niet specifiek en exclusief te zijn verworven in instellingen die zich toeleggen op podiumkunsten of die vergelijkbaar zijn met het festival.
- De artistieke directie heeft een goede kennis van de huidige uitdagingen binnen de internationale kunstscene.
- De artistieke directie is in staat om een divers netwerk van partners samen te brengen rond een coherent, gedeeld project.
- De artistieke directie heeft affiniteit met de stad Brussel en heeft een goede kennis van het artistieke en institutionele weefsel van de stad.
Indiensttreding en voorwaarden
De huidige artistieke directie (Daniel Blanga Gubbay en Dries Douibi) beëindigt haar functie eind mei 2026.
De gewenste startdatum van de nieuwe artistieke directie is 1 januari 2026. De eerste editie van het festival dat volledig onder haar/zijn/hun artistieke verantwoordelijkheid valt, is de editie van mei 2027. De nieuwe artistieke directie staat mee in voor de opmaak van het nieuwe beleidsplan 2028-2032, dat in het najaar van 2026 ingediend moet worden.
Aanbod
- Uitdagende job in internationale omgeving
- Voltijds contract van onbepaalde duur (termijn van 6 jaar, mandaat eenmaal verlengbaar)
- Salarispakket volgens CAO podiumkunsten
- Extralegale voordelen: maaltijdcheques, woon-werkverkeer, hospitalisatieverzekering, eventuele thuiswerkvergoeding, telefoonvergoeding, tussenkomst in professionele onkosten
Aanwervingsprocedure
Een kandidatuur bestaat uit:
- een motivatiebrief, hierin wordt helder uitgelegd waarom de kandidaat voor deze functie solliciteert, waarin de vaardigheden en andere kenmerken die relevant kunnen zijn voor het gezochte profiel worden toegelicht
- een Curriculum Vitae
- een beknopte nota van maximum één pagina met hun visie op Kunstenfestivaldesarts
De kandidatuur wordt per e-mail bezorgd aan Frederik Verrote, frederik@kfda.be, uiterste indiendatum is 8 juni 2025.
Alle kandidaten worden ten laatste op 25 juni 2025 op de hoogte gebracht of hun kandidatuur weerhouden wordt voor de tweede ronde.
In de tweede ronde worden de geselecteerde kandidaten uitgenodigd om ons een dossier te bezorgen, waarin ze hun visie en de uitgangspunten voor hun mandaat meer uitgebreid kunnen uitwerken. Dat dossier wordt voor 15 augustus 2025 naar de selectiecommissie gestuurd. Deze kandidaten zullen op 1 of 2 september 2025 naar Brussel uitgenodigd worden voor een uitgebreid gesprek met de selectiecommissie. De selectiecommissie wordt samengesteld uit vijf externe deskundigen, twee bestuurders en twee leden van het team van Kunstenfestivaldesarts.
De raad van bestuur komt op 11 september 2025 samen om een keuze te maken.
Kunstenfestivaldesarts behandelt alle kandidaatstellingen met volstrekte discretie.
