14.05, 15.05, 17 — 19.05.2019

Louise Vanneste Brussel

atla

dans — premiere

La Raffinerie

⧖ 55min | € 16 / € 13 | No seats

De Brusselse choreografe Louise Vanneste rekt het begrip van choreografie zorgvuldig uit. Met veel gevoel voor de ervaring van de toeschouwer ontwikkelt ze een eigen, onalledaagse taal. Voor haar creatie atla zet Vanneste het choreografisch onderzoek voort dat ze begon met Thérians, waar literatuur doordringt in haar bewegingstaal. Haar lezing van Michel Tourniers Vrijdag, of het andere eiland is niet bedoeld om Robinsons mythe over te brengen op het podium. Veeleer biedt het een zintuiglijke ervaring van samengebrachte beelden en mentale landschappen. De confrontatie van de held met het onbewoonde eiland, de eenzaamheid, Vrijdag of de zon vormen de situaties waaruit de choreografe en haar performers een nieuw verhaal optrekken. Tussen installatie en voorstelling tekent  Louise Vanneste de lijnen van een choreografische kaart. De intimiteit van de verbeelde omgeving nodigt de toeschouwer uit om deze te betreden en te (ver)dwalen op de vage grenzen tussen binnen- en buitenwereld, reële en verbeelde geografie.
 

Na de voorstelling op 18.05 nodigt Charleroi danse je uit voor een Dbrief sessie.

La Raffinerie

Gratis

Talen: NL / FR

Begeleid door: Maïté Àlvarez, Leen Van Dommelen

Inschrijving: pauline.mazeaud@charleroi-danse.be / 02 412 35 14.

Beperkt aantal plaatsen

Georganiseerd door: La Raffinerie - Charleroi danse

read more

Wanneer Louise Vanneste een choreografie creëert, komt een volledige ruimte tot leven, met heel eigen trillingen, resonanties en projecties. Ze is niet louter een gids voor bewegende lichamen. Er is meer. Het is dieper. Open. De toeschouwer van atla is getuige van een fysieke pendelbeweging tussen voorstelling en installatie, uitgevoerd door zes dansers. Zonder enige begrenzing wordt een weg zichtbaar doorheen het landschap van de verbeelding.

Belgische choreografen inspireren zich graag op de handeling van het lezen: taal is als een bron die de verbeelding activeert, ze zet dingen in beweging. Achter atla schuilt de langere titel ‘à travers les aulnes’ (doorheen de elzenbomen), een verwijzing naar de Franse auteur Michel Tournier. Maar uit atla spreekt ook een weidse, universele geografie, die ons bij dat andere meesterwerk van Tournier doen belanden: Vendredi ou les limbes du Pacifique (Vrijdag of het andere eiland).

Achtentwintig jaar alleen op een eiland, badend in een solaire, kosmische sensualiteit. Vanuit die extreme ervaring gaat Robinson op zoek naar een nieuwe verhouding tot de wereld. Wanneer hij alsnog het gezelschap krijgt van Vrijdag, stelt zich de vraag of die tweede mense-lijke aanwezigheid hem zal aanzetten tot de grote terugkeer naar de beschaving. Verrassend genoeg niet. Dankzij Vrijdag legt Robinson zich neer bij de lokroep van een andere wereld. En wordt hij één met het eiland.

De opzet van atla is geenszins om de roman als dusdanig in een voorstelling te gieten. Wel is atla doordrongen van de heel eigen resonantie, tijdservaring en aardse trillingen die uit Tourniers suggestieve roman spreken. Uit de kolkende leegten en literaire tussenruimten put de dans de kracht van een filosofisch avontuur. Dat de beweging altijd nabij blijft.

Gerard Mayen

Tekst geschreven voor Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis 2019

•••

Gérard Mayen behaalde een Master in dansstudies van de Universiteit van Parijs 8, en is journalist, danscriticus en auteur. Hij publiceert in de Franse gespecialiseerde media en is ook een beoefenaar van de Feldenkrais methode.

Concept en choreografie: Louise Vanneste

In samenwerking met:

Muziek: Cédric Dambrain

Scenografie: Arnaud Gerniers

Textielwerk: Elise Peroi

Lichtontwerp: Arnaud Gerniers, Benjamin van Thiel, Benjamin van Thiel

Video: Stéphane Broc

Extern oog: Anja Röttgerkamp

Artistieke samenwerking: Emmanuelle Nizou

Kostuums: Camille Queval

Technisch coördinator: Yorrick Detroy

Choreografie & dans: Paula Almiron, Anton Dambrain, Amandine Laval, Gabriel Schenker

Performance: Elise Peroi, Gwendoline Robin

Productie en boeking: Alix Sarrade (Alma)

Administratie: Gabriel Nahoum

Met dank aan: Camille Louis, Ictus, Studio Thor

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts, Charleroi danse

Productie: Louise Vanneste / Rising  Horses en DC&J Création

Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, Charleroi danse, les Halles de Schaerbeek, le Théâtre de Liège en Le Gymnase - CDCN Roubaix / Haut de France

In parternshap met: La Bellone

Met de steun van: Fédération Wallonie-Bruxelles, Tax Shelter du Gouvernement Fédéral de Belgique en Inver Tax Shelter

Charleroi danse zet zich in voor de productie, presentatie en ondersteuning van de werken van Louise Vanneste gedurende drie jaar van 2017 tot 2020

Louise Vanneste / Rising Horses wordt ondersteund door Théâtre de Liège (2018-2022)

Louise Vanneste is gesteund door Grand Studio
 

website by lvh