21.05, 23.05, 25.05, 26.05.2018

Dudu Quintanilha São Paulo / Frankfurt am Main

PeuP-

— premiere

KANAL-Centre Pompidou

Frans, Engels, Portugees → NL, FR | ⧖ 40min | € 8 / € 6 (-25/65+) | Meet the artist after the performance on 23/05

De artistieke praktijk van Dudu Quintanilha is verankerd in de stad en het potentieel van haar inwoners. De Braziliaanse kunstenaar ontwikkelt zijn werk in dialoog met mensen die hij toevallig ontmoet tijdens stedelijke omzwervingen. In zijn thuisstad São Paulo is hij een van de oprichters van Mexa, een project dat sociaal kwetsbare inwoners aanspreekt en bij zijn werk betrekt. Voor het festival resideert Quintanilha enkele weken in Brussel en brengt hij een bezoek aan o‧a. skateparken en buurthuizen, waar hij in gesprek gaat met mensen en passanten. Hij nodigt hen uit in zijn tijdelijke studio langs het kanaal en confronteert hen met teksten, gedachten en uitspraken. Deze ‘geïmproviseerde acteurs’ raken verleid, geprovoceerd of gedesoriënteerd. Elk afzonderlijk bereiken ze een punt dat ze via consensus en voorbedachtheid nooit zouden bereiken. De camera registreert hoe taal en lichaam versleutelde boodschappen uitzenden en hoe we soms aspecten van onze persoonlijkheid laten zien die we niet (in onszelf h)erkennen. “I believe in the power of the imagination to remake the world” (J. G. Ballard).

Zie ook

Art & Populism – Brazilian arts under attack op 18/05 – 18:30
 

read more

PeuP- is een bijeenkomst. Een zintuiglijke ontmoeting waar woorden hetzelfde gewicht hebben als beelden en herinneringen worden geconstrueerd en gedeconstrueerd. Het heden. De video. Is hybride. Ieder heeft een andere ervaring en houdt er verschillende beelden aan over, spectraal als licht dat door een kristal dringt. Het is onvolledig maar niets ontbreekt. Vol met lucht zijnde, ademt het. Fysieke golven die de huid aanraken van hen die aanwezig zijn. De afwezigen zijn beelden maar zij zijn ook entiteiten die kunnen aanraken. Ze hebben naar elkaar geluisterd en ze geven ruimte aan de dingen om in de onbekende ruimten te verzinken. Wil je dat verhaal? Ik zal opnieuw beginnen. 

We geloven in de verbeelding en haar vermogen om een nieuwe wereld te bouwen. Zeventien mensen ontmoetten elkaar in een blauwe ruimte zonder een script te volgen; ze maakten golven van bewegingen, gedachten, gevoelens, lucht en water. Het was koud en vochtig en we voelden vermoeidheid en we onderzochten elkaar. Vragen en antwoorden, handen en ogen, en een camera. Verschijnend en verdwijnend in een blauwe ruimte die aanvoelt als oude, stoffige, fluwelen gordijnen. De zoetheid van verloren herinneringen. De gemeenschappelijke ruimte die ontstaat uit samen geconstrueerde herinneringen. PeuP- is ook de gewelddadige daad van het organiseren, van het bijeenbrengen van dingen volgens een bepaald criterium. PeuP- is ook wat verloren raakt bij dit proces. We zullen verlangens vervullen waarvan je niet weet dat we ze hebben. Het concrete van de beelden kan abstract worden door de duur. 

Carolina Mendonça (dramaturg)

Regie Dudu Quintanilha 

Met Atlal Amamou, Christophe Vuylsteke, Jo Heyvaert, Juriji der Klee, Ken Ruben Butare Kano, Mavi Veloso, Mehdi Ben Hsain, Thiago Antunes, Rojah Lao, Samir Aghmiri, Soufiane Kallouch, Vinicius Massucato & Yassin Azaal 

Dramaturgie Carolina Mendonça 

Montage Bertrand Flanet 

Muziek Francisco Ali-Brouchoud 

Kleurcorrecties Luisa Cavanagh 

Camera-assistent Ibro Hasanovic   

Presentatie Kunstenfestivaldesarts, Kanal – Centre Pompidou, Allee Du Kaai 

Productie Kunstenfestivaldesarts 

Coproductie Kanal – Centre Pompidou   

Met de steun van Allee Du Kaai, le Centre Communautaire Maritime

website by lvh