13.05, 20.05, 27.05.2023

The Politics of Language

talks & ontmoetingen / poëzie / lezing-performance

Maison poème

Trap (naar boven en naar beneden) | ⧖ 1h30 | €7 / €5

Aansluitend bij de focus op het leren van talen die als een rode draad doorheen deze festivaleditie loopt, organiseert het festival een reeks gesprekken rond taal, telkens op zaterdagmiddag. Elke talk brengt theoretische en poëtische woorden samen, en legt daarmee de poreuze grens tussen beide bloot. We behandelen ook telkens een specifieke vraag met betrekking tot de politieke effecten van taal. Op de eerste zaterdag staan we stil bij de link tussen moedertaal, taaloverdracht en moederschap, met de Libanese schrijfster Mirene Arsanios en haar Notes on Mother Tongues, waaruit fragmenten te lezen zijn in de festivalbrochure. Deze talk wordt gevolgd door een performance van Anouchka Oler Nussbaum. De tweede zaterdag bestudeert de relatie tussen taal enerzijds, en migratie en nationale identiteit anderzijds, met een lezing van kunstenaar Ahilan Ratnamohan. Op de derde zaterdag stelt theoretica Louisa Yousfi haar boek Rester barbare voor, waarin ze het heeft over niet-hegemoniale taal als kracht van verzet tegen het idee van beschaving, gevolgd door een discussie met artiest en dichter Tarek Lakhrissi en het publiek. De drie talks vinden plaats in het Maison poème, een nieuw huis voor poëzie en taal, recent geopend op de site van het voormalige Théâtre Poème. 

read more

Mirene Arsanios

Mirene Arsanios is de schrijfster van de bundel kortverhalen The City Outside the Sentence (Ashkal Alwan, 2015), Notes on Mother Tongues (UDP, 2019) en recent, The Autobiography of a Language (Futurepoem, 2022). Ze heeft essays en kortverhalen geschreven voor onder andere e-flux journal, Vida, The Brooklyn Rail, LitHub en Guernica. Haar werk was zowel te zien op de Biennale van Sharjah (2017), op de Biennale van Venetië als in verschillende kunstenaarsboeken en -projecten. Arsanios is mede-oprichster van het collectief 98weeks Research Project in Beiroet en is de oprichster van de uitgeverij Makhzin, een tweetaling Engels / Arabisch tijdschrift voor innovatief schrijven. Ze doceert aan het Pratt Institute en behaalde een master in de beeldende kunsten afstudeerrichting schrijven aan de Milton Avery Graduate School for Arts aan het Bard College. Arsanios leeft momenteel in New York waar ze in 2016 LMCC Work-space fellow was en een ART OMI residente in de herfst van 2017. Met Rachel Valinsky coördineerde ze de reeks Friday night reading aan het Poetry Project van 2017 tot 2019. Ze woont en werkt in Brooklyn.

Anouchka Oler Nussbaum

Anouchka Oler Nussbaum (1988, Frankrijk / Zwitserland) is een visueel kunstenares die in Brussel woont en werkt. Haar video’s en performances zijn tegelijk goocheltrucs, stand-up comedy en experimentele filosofie. De sculpturen, objecten, dieren en mensen die eraan deelnemen, voeren spannende lichamelijke experimenten uit, op zoek naar louterende, herstellende en emancipatorische manieren om te bestaan in de wereld. Ze startte met gladys gérenton in 2017 feeelings op, een door kunstenaars gerunde ruimte met focus op economische en affectieve kwesties. Ze presenteerde en ontwikkelde haar werk in tentoonstellingen, collectieve evenementen en residenties.

Ahilan Ratnamohan

Ahilan Ratnamohan is een performance kunstenaar die cross-disciplinair werk maakt met onconventionele vormen en performers. Hij laat zich inspireren door sport, film en taalkunde. Ahil probeert begin jaren 2020 carrière te maken als profvoetballer in Nederland, Duitsland en Zweden. Vanaf 2017 concentreert hij zich op hedendaagse performances, waarbij hij samenwerkt met verschillende gezelschappen in Sydney, het meest intens met Urban Theatre Projects, Branch Nebula en Martin del Amo. Sinds 2012 is hij gevestigd in Antwerpen, waar hij zijn eigen projecten leidt. Zijn praktijk overspant vele thema’s en esthetieken. In de laatste 10 jaar heeft zijn werk zich ontwikkeld tot drie trajecten: het choreografisch onderzoek van het voetbal; het leren van talen als performance; zijn samenwerking met het Star Boy Collective. Deze performance groep is organisch gegroeid is uit zijn eerste productie Michael Essien I want to play as you… Ratnamohan is sinds 2020 lid van de autonome Brusselse kunstenaars collectief, Robin vzw.

Louisa Yousfi

Louisa Yousfi is journaliste, dekoloniale activiste en schrijfster van het boek Rester barbare, gepubliceerd bij uitgeverij La Fabrique in 2022.

Tarek Lakhrissi

Tarek Lakhrissi (woont en werkt in Parijs) is een Franse kunstenaar en dichter met een achtergrond in literatuur. Hij verkent sociaal-politieke verhalen en speculatieve situaties van transformatie en magie door middel van teksten, films, installaties en performances. Lakhrissi’s werken zijn door talrijke instellingen tentoongesteld en maken deel uit van de collecties van het CNAP, FRAC Aquitaine, IAC, FRAC Grand Large, Defares en de Fondation Sandretto. Hij wordt vertegenwoordigd door Galerie Allen en Vitrine Gallery.

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts, Maison poème
Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, Midis de la Poésie, FrancoFaune
Performance Learning How to Speak Again door Anouchka Oler Nussbaum opgedragen door Mophradat in het kader van het festival Read the Room in 2022
Lecture Ahilan Ratnamohan in samenwerking met Passa Porta en Kaaitheater

website by lvh