MIKADO REMIX

€ 16 / € 13 (-25/65+)
± 1h
EN

Ontmoet de artiest na de voorstelling op 10/05

De voorbije jaren heeft Louis Vanhaverbeke een poëtisch, gebricoleerd universum op scène uitgebouwd. In zijn nieuwe voorstelling MIKADO REMIX (in première op het Kunstenfestivaldesarts) gaat hij op zoek naar de grenzen van de normaliteit. Een van de meest gegoogelde vragen is ‘How to be normal?’ We willen allemaal zo normaal mogelijk zijn. Genormeerd worden geeft rust, laat ons in de pas lopen. We bouwen isoleercellen, gevangenissen en scholen om het normale te begrenzen en onszelf van de ander te onderscheiden. Maar in welke mate vormt dit isolerend denken een bedreiging voor onze vrijheid en persoonlijkheid? Wat scheidt de veilige ruimte van de potentieel gevaarlijke ruimte? Wie bepaalt wat binnen of buiten de muren thuishoort? Vanhaverbeke stouwt de scène vol met hekken, kabels, opslagdozen en een zekeringkast. Al bouwend probeert hij op muziek en via zelfgeschreven liedteksten uit te kienen wat hem dwarszit. Aan de hand van zijn DIY-constructies verruimtelijkt hij zijn binnenwereld en opent deuren waar voorheen enkel muren waren.

Van & met
Louis Vanhaverbeke

Dramaturgie
Dries Douibi

Videografie
Freek Willems

Licht- & geluidstechniek
Bart Huybrechts

Techniek
Philippe Digneffe & Simon Van den Abeele

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, Beursschouwburg

Productie
CAMPO

Coproductie
Kunstenfestivaldesarts, Beursschouwburg & le phénix, scène nationale Valenciennes, european creative hub

Residenties
Malpertuis (Tielt), PACT Zollverein (Essen), Grand Theatre (Groningen), De Grote Post (Oostende), Arc - artist residency (Romainmôtier), kunstenwerkplaats Pianofabriek (Brussel)

Back to top

Louis Vanhaverbeke (Gent, 1988) heeft een sterke interesse in de clash van levensstijlen en subculturen. Muziek is voor hem niet alleen een uitdrukkingsvorm, maar ook een middel om zich al zoekend te identificeren. Als tiener switchte hij over en weer tussen rappers-attitude en wannabe-rockstar. Door diverse carrière-ambities te remixen, ontwikkelde hij een eigenaardig vocabulaire: freestyle, niet te classificeren, wel leesbaar. In 2010 studeerde Louis Vanhaverbeke af aan het atelier Mixed Media van Sint-Lucas Gent (nu LUCA), en in 2014 aan de Amsterdamse School voor nieuwe Dansontwikkeling (SNDO). 

Zijn praktijk bestaat voornamelijk uit het maken van performances en installaties. Objecten – brol, zegt hij zelf – zijn van cruciaal belang in zijn onderzoek. Plastieken voorwerpen, drumcomputers, karretjes en andersoortig kleurrijk tuig worden aangewend om zijn uiterst beweeglijke performances – van The Car Piece over Kokito tot The Bike Piece en Kokokito – te assembleren. Ook zoekt Vanhaverbeke naar welke vormen van gesproken woord de complexe gang van het denken ontvouwen. Het zijn pogingen om al slammend, scattend en rhymend zijn plek in de wereld te bevragen.

In 2010 nam Louis als student deel aan het Mayday Mayday Festival. Deze ontmoeting met CAMPO resulteerde onder meer in de ontwikkeling van Kokokito, waarvoor hij op TAZ#2015 de Circuit X-prijs kreeg. Het warm onthaalde MULTIVERSE (2016) is de eerste productie binnen het gezamenlijke traject van Louis Vanhaverbeke en CAMPO. Met deze voorstelling toert hij nog steeds doorheen Europa. Vanaf 2017 is Vanhaverbeke ook associated artist bij Beursschouwburg.

Back to top