LA PLAZA

€ 18 / € 15 (-25/65+)
± 1h 30min
NL / FR

Ontmoet de artiesten na de voorstelling op 6/05

El Conde de Torrefiel is een van de revelaties van de laatste festivaledities. De afgelopen drie jaren verzamelde het duo uit Barcelona een trouw festivalpubliek rond haar visuele performances waarin hyperrealistische tableaus verstoord worden door scherpe tekst. In de kloof tussen beeld en betekenis storten ze een hybride mengsel van geschiedenis, actualiteit en futurisme. LA PLAZA – in wereldpremière op het festival – beschouwt het podium als plein: een publieke plaats die in contact staat met de toekomst. El Conde verbeeldt scènes uit onze toekomende tijd die tegelijk de dagelijkse, banale bezigheden in het Europa van vandaag laten zien. Met oog voor het minuscule detail en het onmetelijke geheel is LA PLAZA een performance op drift, dwars door de logica van ruimte en tijd. Een verontrustende speculatie en absolute aanrader.

Concept & scenario
El Conde de Torrefiel, in samenwerking met de performers

Regie
Tanya Beyeler & Pablo Gisbert

Tekst
Pablo Gisbert

Met
Gloria March Chulvi, Albert Pérez Hidalgo, Mónica Almirall Batet, Nicolas Carbajal, Amaranta Velarde, David Mallols & locals

Scenografie
El Conde de Torrefiel & Blanca Añón   

Rekwisieten & kostuums
lanca Añón & performers

Lichtontwerp
Ana Rovira

Geluidsontwerp
Adolfo Fernández García

Toneelmeester
Isaac Torres

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater

Productie
Kunstenfestivaldesarts, El Conde de Torrefiel

Coproductie
Alkantara & Maria Matos Teatro Municipal (Lissabon), Black Box Teater (Oslo), Centre Georges Pompidou – Les Spectacles Vivants & Festival d’Automne à Paris, Festival GREC (Barcelona), Festival de Marseille, HAU Hebbel am Ufer (Berlijn), Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt am Main, FOG Triennale Milano Performing Arts, Vooruit (Ghent), Wiener Festwochen (Vienna), Zürcher Theater Spektakel (Zurich)   

Met de steun van
Zinnema (Brussel), Festival SÂLMON, Mercat de les Flors & El Graner – centre de creació (Barcelona), Fabra i Coats, centre de creació Barcelona 

Spreiding & tourmanager
Caravan Production   

Ondertitelen met de steun van
ONDA   

Met bijzondere dank aan
de Spaanse ambassade in België | Spain Arts & Culture Belgium

Back to top

El Conde de Torrefiel  is een gezelschap uit Barcelona onder leiding van Tanya Beyeler (1980, Zwitserland) en Pablo Gisbert (1982, Spanje). Ze studeerden allebei theater en filosofie, maar hebben ook interesse voor muziek en hedendaagse dans. Ze werken als dramaturgen voor de dansgroep La Veronal. Als toneelschrijvers zijn ze op zoek naar een visuele en tekstuele esthetiek waarin theater, choreografie, literatuur en beeldende kunst naast elkaar bestaan. Hun werk gaat over imminente tijdelijkheid, met als uitgangspunt een diepgaande analyse van het tegenwoordige, een onderzoek naar de mogelijkheden van onze tijd. El Conde de Torrefiel traceert lijnen tussen rationaliteit en de betekenis van dingen die door de taal wordt bepaald, wil abstractie maken van concepten en het denkbeeldige en symbolische in verhouding tot het beeld tastbaar maken. De meest recente werken gaan over de eenentwintigste eeuw en de relatie tussen het persoonlijke en het politieke. El Conde de Torrefiel debuteerde in 2010 met het stuk  La historia del rey vencido por el aburrimiento  [Het verhaal van de koning verslagen door verveling], gevolgd door Observen cómo el cansancio derrota al pensamiento [Merk op hoe vermoeidheid het denken verslaat] in 2011, Escenas para una   conversación después del visionado de una película de Michael Haneke [Scènes voor een gesprek na het bekijken van een film van Michael Haneke] in 2012, La chica de la agencia de viajes nos dijo que había piscina en el apartamento [Het meisje van het reisbureau vertelde ons dat er een zwembad in het appartement was] in 2013, La posibilidad que desaparece frente al paisaje [De mogelijkheid die verdwijnt voor een landschap] in 2015, GUERRILLA in 2016 en La posibilidad que desaparece frente al paisaje in 2017. Hun laatste werken brachten het gezelschap nationale erkenning, met voorstellingen op belangrijke podia en festivals in Spanje, onder meer in Mercat de les Flors in Barcelona, het Festival de Otoño a Primavera en het Festival Temporada Alta. Dankzij de goede ontvangst bij publiek en critici heeft El Conde de Torrefiel de voorbije jaren zijn eerste stappen buiten Spanje gezet. In Europa speelden ze onder meer op het Kunstenfestivaldesarts, steirischer herbst (Graz), het Festival d’Automne à Paris, het Alkantara Festival (Lissabon) of Théâtre Vidy (Lausanne).

Back to top