Residence & Reflection

Een kleine groep kunstenaars volgt het festival van dichtbij tijdens een residentie van 10 dagen. Het gaat om jonge kunstenaars van over de hele wereld die geselecteerd worden tijdens prospectiereizen. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek en volgen de voorstellingen van het festival. De ‘Res & Ref’ers’ zijn vooral benieuwd naar elkaars vaak tegengestelde meningen en perspectieven. Niet alleen ontmoeten ze een tiental nieuwe collega’s, ze krijgen ook de kans te peilen waar ze staan als wereldburgers, als kunstenaars, als mensen.

2018

Deelnemende kunstenaars 
Wichaya Artamat (THAI)
Sanaz Azari (IR/BE)
Nana Biluš Abaffy (AUS)
Nahuel Ezequiel Cano (AR)
Anne-Lise Le Gac (FR)

Mandeep Raikhy (IND)
Simon Thomas (BE)
Lisa Vereertbrugghen (BE) 

Moderatoren
Tom Engels & Mylène Lauzon 

Productie-assistent
Elena Tzanavalou 

Coproductie 
La Bellone

The ⏩ Sessions

Wij willen een uitgesproken stedelijk en kosmopolitisch festival zijn, geworteld in onze stad. Daarom starten we dit jaar met The ⏩ Sessions, een residentie voor jonge kunstenaars en culturele werkers uit Brussel – binnen hun eigen stad. Samen met acht (zorgvuldig geselecteerde) Brusselaars die de vinger aan de pols van de artistieke creatie in de stad hebben, gaan we naar vijf festivalvoorstellingen kijken. Elke voorstelling focust op een specifieke vraag over kunst en maatschappij die we graag samen behandelen, op basis van ieders ervaring. Bijvoorbeeld: hoe levert de kunst een bijdrage aan het verhaal van onze stad, Brussel? Door te werken rond deze vragen willen we samen vooruit gaan – als festivalmedewerkers, als kunstenaars, als burgers.

2018

Deelnemende kunstenaars Alhadi Adam Agabeldour, Niels Coppens, Alex Deforce, Farbod Fathinejad, Sihame Haddioui, Sanae Jamai, Hyun Lories, Ilyas Mettioui, Hendrick Ntela, Anthony Nti, Lisette Ntukabumwe, Amina Saâdi & Ahlaam Teghadouini
Moderatoren Daniel Blanga-Gubbay & Bie Vancraeynest
In samenwerking met Demos

Cross Critique

Creatief labo voor beeldende kunstkritiek​

Kunstkritiek als zwarte lettertjes op een witte achtergrond, is dat niet heel erg 20e eeuw? Cross Critique is een internationaal labo rond nieuwe vormen van visuele en digitale kritiek. Tien critici en videasten (allemaal verbonden aan Belgische, Nederlandse of Europese initiatieven voor kunstkritiek) duiken in het festival met één doel voor ogen: er na vijf dagen samen weer uitkomen met visuele recensies over de voorstellingen die ze zagen, zonder pen en papier.

Kan je met camera of podcast over kunst reflecteren met dezelfde diepgang? Tijdens Cross Critique delen we good practices, gaan we voorstellingen zien, reflecteren we over kunstkritiek in een digitale samenleving en werken we drie dagen in duo aan visuele kritieken: kleine filmpjes of andere vormen van visuele kritiek waarin we voorstellingen uit het festival belichten. De resultaten worden online ontsloten tegen het einde van het festival.

Bekijk hier de resultaten van Cross Critique 2017.

Beursschouwburg
4 > 9/05
Intended for art critics & video artists
Moderators / workshop leaders Wouter Hillaert & Bart Rooms
An activity of rekto:verso (B)
In collaboration with Art of Criticism (EU), Institute of Network Cultures (NL), Domein voor Kunstkritiek (NL), De Zendelingen (B), Kritiklabbet (SE)